Посол України Мельник обурений перекручуванням історії нацистської окупації

19:03, 07.02.2021
Посол України Мельник обурений перекручуванням історії нацистської окупації

Андрій Мельник пропонує Штайнмаєру відвідати Національний музей історії України у Другій світовій війні на дніпрових схилах.

Посол України в ФРН Андрій Мельник заявляє, що Україна рішуче виступає проти перекручування історії нацистської окупації, а також спроб виправдати добудову скандального газопроводу «Північний потік-2».

 

Дипломат має на увазі останнє інтерв’ю президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра газеті Rheinische Post, в якому він висловлюється фактично за добудову газопроводу «Північний потік-2», назвавши «енергетичні відносини майже останнім мостиком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин» між ФРН і РФ протягом останніх років.

 

Як повідомляє Україна молода, посол Мельник, у свою чергу, розкритикував це інтерв’ю Штайнмаєра у коментарі Укрінформу.

 

Адже як аргумент пан Штайнмаєр заявляє, що для німців важливим є «ще один зовсім інший вимір – погляд на дуже мінливу історію з Росією». І нагадує, що 22 червня виповнюється 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз, що жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР.

 

«Це не виправдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст», - завершує свою думку президент ФРН.

 

На ці заяви посол Мельник відреагував наступним чином:

 

«Згадані висловлювання федерального президента щодо історичної пам’яті викликали в Україні відверте здивування і справжній шок. Адже у такий спосіб по суті підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією».

 

Український дипломат заявляє, що таке трактування, коли СРСР автоматично прирівнюється до Росії, є «абсолютно неприпустимим перекручуванням історії і прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів», насамперед українців, які входили до складу радянської держави, і під час брутального панування гітлерівської Німеччини зазнали неймовірних людських втрат та тотального знищення.

 

І додає: «Якби під час візиту до Києва пан Штайнмаєр свого часу відвідав Національний музей історії України у Другій світовій війні на дніпрових схилах, то він би дізнався про те, що саме український народ зазнав колосальних втрат під час нацистської навали і розв’язаної Третім рейхом війни на винищення та поневолення».

 

Андрій Мельник нагадав, що не менше 8 мільйонів мешканців України були замордовані айнзацгрупами СС та вермахтом, із них – понад 5 мільйонів мирних жителів; а з 6 мільйонів українців, які боролися проти нацистської Німеччини у лавах Червоної армії, більш ніж половина загинули героїчною смертю на полі бою або ж як безправні раби були закатовані голодом і холодом у таборах військовополонених.

 

Посол України у Німечині висловлює жаль, що як засвідчили нещодавні дебати у Бундестагу, депутати німецького парламенту і досі не готові визнати величезну ціну, яку заплатила саме українська нація, коли лютував німецький терор, а також наш внесок у перемогу над націонал-соціалізмом.

 

Тож дипломат сподівається, що вже найближчим часом найвищий законодавчий орган ФРН все ж таки ухвалить рішення про спорудження у Берліні окремого меморіалу мільйонам українських жертв нацизму, який стане важливим кроком на шляху відновлення загубленої історичної справедливості та справжнього повоєнного примирення.

 

«У цьому сенсі українська сторона офіційно ініціює проведення урочистого засідання Бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР, присвяченого вшануванню саме цих забутих жертв розв’язаної Гітлером кривавої війни», - поінформував пан Мельник.

 

Він нагадує, що 22 червня 1941 року не Москва, а саме українські міста зазнали масованих ударів люфтваффе: цілями бомбових ударів стали Київ, Житомир, Одеса, Севастополь, інші цивільні об’єкти.

 

«Саме ось цей «ширший контекст» і варто було б мати на увазі, перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання «Північного потоку-2», який вже в наші дні несе у собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, що не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль і несе невимовний біль і страждання на українську землю», - заявив посол України.

 

Насамкінець він порекомендував федеральному президентові Штайнмаєру прочитати книгу професора Тімоті Снайдера «Криваві землі», аби осягнути, що саме захоплення України та повне фізичне знищення і поневолення її жителів перебувало у самому епіцентрі загарбницьких планів Третього рейху задля розширення життєвого простору німецької держави на Сході Європи.

 

Нагадаємо, напередодні було відновлено будівництво газогону «Північний потік-2», найбільше цьому сприяла саме Німеччина.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно Андрій Мельник назвав хибними подвійні стандарти офіційного Берліну в підходах до вшанування пам’яті жертв нацистського режиму, як і намагання декого посварити Україну та Польщу в цьому питанні.