Під Новгород-Сіверським реставрують історичний храм гетьмана Мазепи

12:03, 05.02.2021
Під Новгород-Сіверським реставрують історичний храм гетьмана Мазепи

Храму Покрови Богородиці у селі Дігтярівка Новгород-Сіверського району Чернігівщини є архітектурною перлиною доби Мазепи.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній оголосив про початок реставрації архітектурної перлини - храму Покрови Богородиці у селі Дігтярівка  Новгород-Сіверського району Чернігівщини.

 

Цей храм є історичним не лише тому, що його збудував гетьман Іван Мазепа власним коштом, але й тому, що саме у його стінах ймовірно було укладено союз Гетьманщини зі Швецією.

 

Як повідомляє Україна молода, про це митрополит Київський і всієї України Епіфаній написав у соцмережах.

 

«Пам’ять про Івана Мазепу, його меценатську діяльність, внесок в історію нашого народу, Церкви, соціальне, культурне та релігійне життя тогочасної України буде жити ще дуже довго. Бо, незважаючи на шалені потуги Росії поставити на ньому клеймо «зрадника», піддати через політичні мотиви анафемі, «забути» про його благодіяння в Україні та в усьому християнському світі, – правду не сховати», - наголосив Епіфаній.

 

І нагадав, що ім’я Івана Мазепи носить і один з двох благодійних фондів ПЦУ – Фонд Мазепи, що був створений минулого року і який спільно з Митрополичим фондом Православної Церкви України цього року розпочинає проєкт відновлення храму Покрови Богородиці в селі Дігтярівка на Чернігівщині.

 

За його словами, дану церкву планують відновити впродовж найближчих кількох років.

 

«Цей храм має неоціненне значення. Його було збудовано у 1708 році на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи. Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проект Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави. Тоді, на знак пошани та величі тієї історичної події шведський король подарував для цього храму чавунні плити для підлоги з гравіруванням «К ХІІ», - зазначає митрополит Епіфаній.

 

Звісно, після битви під Полтавою історію цього храму, як і чудотворної Дігтярівської ікони Матері Божої, за наказом російського царя Петра І намагалися переписати.

 

На жаль, не зберігся оригінал цієї унікальної ікони, яка була оздоблена в коштовні шати і на якій було зображено Богородицю з Богонемовлям, зодягненими в український одяг.

 

Предстоятель ПЦУ розповів подальшу історію храму:

 

«Але церква тоді встояла. Пережила вона і громадянську війну, і розкуркулення, і Другу світову. А от у 60-х роках минулого століття місцеві комуністи піддали її руйнуванню: пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму та скинули куполи. Вже у наші дні, завдяки старанням небайдужих українців тут, в Україні, а також українців зі США та Канади вдалося розпочати відбудову та реставрацію цієї унікальної церкви. Втім, на превеликий жаль, з початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальна робота були зупинені».

 

За словами Епіфанія, нині метою проєкту є «повернення Україні архітектурної перлини, відродження духовної святині та символу прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату».

 

«Нехай Господь допомагає нам в справі відновлення святині та збереженні нашої правдивої історії!», - підсумував митрополит Київський і всієї України.

 

Читайте також: Двобій із царем: чому Іван Мазепа навіть своїм невдалим повстанням проти Петра І врятував українську землю

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Іван Мазепа – видатний державний діяч, який незмінно тримав гетьманську булаву впродовж майже 22 років, талановитий дипломат, меценат і благодійник. За його гетьманування постали численні храми, до спорудження яких він долучався власними коштами, а також церковні школи, де діти з бідних родин навчалися безкоштовно.

 

Під його патронатом у стилі «мазепинського бароко» були побудовані головний корпус Києво-Могилянської академії, в’їзна башта Софійського монастиря у Києві, п’ятибанний козацький Миколаївський собор у Ніжині, церква Покрови в Ромнах, Всіхсвятська церква на економічній брамі Києво-Печерської лаври, кам’яний собор жіночого Вознесенського монастиря у Києві, ігуменею якого була мати гетьмана Марія Магдалена, Вознесенський собор у Переяславі, Троїцький собор у Чернігові, Преображенський собор Мгарського монастиря, Богоявленський собор Братського монастиря, Миколаївський собор у Києві.

 

Понад чотири десятки збудованих, реставрованих та оздоблених храмів, численні коштовні подарунки (серед яких і Пересопницьке Євангеліє, на якому нині присягають українські президенти), чимало церковних дзвонів, які збереглися й до наших днів.

 

Мазепині дари є не лише в Україні, а також у храмах Гробу Господнього та Воскресіння Христового в Єрусалимі, у православних соборах Палестини, Сирії, Стамбула, на Афоні.