На Хортиці у Запоріжжі розгорнули стометровий Державний прапор України, фото

19:53, 23.08.2020
На Хортиці у Запоріжжі розгорнули стометровий Державний прапор України, фото

Стометровий Державний прапор України розгорнули в Запоріжжі уже втретє. (Фото Радіо Свобода і Укрінформ)

Ветерани АТО, військові ЗСУ і Національної гвардії України розгорнули стометровий синьо-жовтий стяг на території Історико-культурного комплексу «Запорозька Січ», що на  острові Хортиця у Запоріжжі в неділю, 23 серпня.

 

Захід було присвячено Дню Державного прапора України.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомляють запорізькі ЗМІ.

 

Прапор виготовлений зі штучного шовку, довжиною сто метрів, три - шириною. Його протягом двох тижнів шила запорізька майстриня, громадська діячка Ганна Тружина.

 

Це була особиста ініціатива Ганни. Майстриня створювала прапор у короткий термін. Тому доводилось працювати навіть ночами, щоб встигнути до 23 серпня 2016 року.

 

 

Цього року стометровий Державний прапор України розгорнули уже втретє. До того стяг демонстрували на плацу 3029 частини. Його нацгвардійцям подарував "Волонтерський центр Запоріжжя". Вдруге прапор розгортали у підтримку захоплених у полон українських моряків.

 

Зберігається прапор в історичній кімнаті історії військової частини 3029 Національної гвардії України.

 

 

Також цього дня державний символ підняли і на один з найвищих флагштоків країни, що розташований поблизу Музею історії запорозького козацтва на Хортиці. Флагшток має висоту близько 35 метрів, його загальна висота разом з курганом, на якому він розташований – близько 90 метрів над Дніпром.

 

Цього року право вивісити прапор отримали військовослужбовці 55-ї окремої артилерійської бригада «Запорізька Січ» та військові частини 3029 Нацгвардії України.

 

 

Зокрема, стяг підняли двоє ветеранів бойових дій на Донбасі – командир взводу Першої протитанкової артилерійської батареї 55-ої окремої артбригади «Запорізька Січ» ЗСУ Дмитро Дегтяр та командир кінологічного взводу 9-го полку оперативного призначення імені Богдана Завади Нацгвардії Іван Соха, а також вихованець місцевого військового ліцею «Захисник» Кирило Соколов.

 

"Сьогодні ми зібрались, щоб урочисто відсвяткувати День Державного прапора України. Цей символ українських національних традицій має об'єднуючу силу. Незалежно від національності, мови та релігії він гуртує нас в одне єдине ціле – український народ. Він об’єднує українців в усіх куточках Землі", - сказав голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Боговін.

 

У заході взяли участь представники міської та обласної влади, військовослужбовці Збройних сил, Нацгвардії, прапороносці, активісти, молодь.

 

 

Як повідомляла «УМ», найбільший національний стяг урочисто підняли під час церемонії відкриття меморіалу та з нагоди Дня Державного Прапора України на Печерських пагорбах Києва в ніч на неділю, 23 серпня.

 

Тоді як президент Володимир Зеленський і чотири колишніх президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко взяли участь у церемонії підняття Державного прапора на військовому летовищі міста Васильків Київської області.