Дисидентка Таміла Матусевич померла у віці 80 років

23:30, 15.10.2021
Дисидентка Таміла Матусевич померла у віці 80 років

Журналістка Дарія Гірна (ліворуч) і дисидентка Таміла Матусевич. (Фото: facebook.com/daria.hirna)

Відома українська дисидентка Таміла Матусевич, сестра дисидента і радянського політв’язня Миколи Матусевича, померла у віці 80 років у п’ятницю, 15 жовтня.

 

Свій останній ювілей жінка відсвяткувала у березні 2021 року.

 

Як інформує Україна молода, про смерть дисидентки повідомила журналістка Дарія Гірна у п’ятницю.

 

«Сьогодні свою земну подорож завершила українська дисидентка Таміла Матусевич. В останні дні під ШВЛ у важкому стані вона переймалася тільки передачею посилки для брата Миколи Матусевича у Васильків.

 

В принципі цей факт багато говорить про цю неймовірну жінку з величезним і добрим серцем. Ніколи не чула, щоб вона скаржилася, обмовляла когось і просила про допомогу», - написала пані Гірна у соцмережах.

 

І додала: «Така енергійна, сильна і легка. Мені дуже сумно, що такі люди відходять без належної слави і пошани, лише у дуже вузькому колі близьких. Царство Небесне, пані Таміла».

 

Нагадаємо, що брат померлої, радянський політв’язень Микола Матусевич  був засуджений до 12 років ув’язнення і заслання за створення першої на теренах України правозахисної організації — Української Гельсінської Групи.

 

«Після арешту 1977-го ми Миколу не бачили рік. А найстрашніше в цій історії – це транспортування. Їх же ж везли [в ув’язнення] з рецидивістами, але Микола не жалівся, бо сильних натурою вони поважають. І от мама прихворіла, а ми з моїм десятирічним сином нарешті поїхали на побачення з Миколою, на Урал. Набрали їжі, речей. З Києва в Москву - поїздом з пересадкою. Далі півтори доби від Москви до Всесвятського, а там уже якимось транспортом підїжджали. Приїжджаємо, а Микола в карцері. Побачення нам не дали», - згадувала Таміла Матусевич про брата.

 

«Пані Таміла була однією з тих, хто тримав в купі родичів радянських політв’язнів, організовувала різні зустрічі, вечори...Скільки обшуків, переслідувань, остракізму на різних робочих зібраннях вона пережила. Гбшники приходили говорити в дитсадок з її маленьким сином...», - повідомила Дарія Гірна.

 

За її словами, окремою історією є те, як сім’я Матусевичів безкорисно хостила  «небезпечних елементів» з дисидентських кіл.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український поет, дисидент Іван Світличний.