ВСУ відмовився оскаржити рішення Помісного Собору про створення ПЦУ

17:32, 08.06.2021
ВСУ відмовився оскаржити рішення Помісного Собору про створення ПЦУ

Православна церква України, створена у Софійському соборі, вже відбулася.

Суд остаточно поставив крапку в численних намаганнях колишнього Предстоятеля УПЦ КП оскаржити рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р., який було скликано ним особисто разом з Архієрейським Собором УПЦ КП у Малій Софії.

 

Саме на цьому Соборі патріарх Філарет головував, рішення якого разом з Президією Собору першим підписав. А потім вирішив, що це все, тобто створення ПЦУ і обрання її предстоятелем Епіфанія, «було ситуативно».

 

Як інформує УМ, про це 8 червня у Фейсбуці повідомив Євстратій Зоря, член Президії Помісного Собору.

 

Верховний Суд визначив, що рішення Помісного Собору не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді, адже це було би порушенням норми про розділення Церкви і держави та неприпустимим втручанням держави у втурішні церковні справи.

 

«Прикметно, що опосередковано Верховний Суд у такий спосіб показав, що протягом двох років Почесний Патріарх намагався спонукати державу втрутитися у церковні справи - зробити саме те, від чого Церква страждала у радянські часи», - написав, зокрема, Зоря.

 

Також, Євстратій Зоря вважає, що важливим узагальненим рішенням є те, що внутрішні притання життя релігійних організацій, які за їхніми власними статутами і нормами регулюються статутними органами управління - не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді. Світський суд не може давати оцінки рішенням статутних органів релігійних організацій з внутрішніх питань, бо це стало би неприпустимим втручанням держави.

 

«Як один з тих, до кого було подано позов (адже як член Президії Помісного Собору я підписував його рішення) - ухвалою Верховного Суду задоволений», - резюмував церковнослужитель.

 

Як повідомляла УМ, 15 грудня 2020 року ПЦУ відзначила другу річницю свого створення.
 
 
Голова УПЦ КП Філарет спершу виступав активно за створення ПЦУ. Проте невдовзі після створення церкви Філарет раптово не погодився з уставами ПЦУ та звинуватив митрополита Епіфанія у порушенні домовленостей.
 
 
 
У грудні 2019 року Філарет заявив, що Епіфаній підпорядкувався Константинопольському патріарху, нібито розділивши єдину велику церкву – зокрема, Київський патріархат.
 
 
 
Сам Епіфаній вважає, що за спиною Філарета стоять проросійські сили, а він цього, можливо, не усвідомлює. Таким чином Кремль використовує Філарета у боротьбі проти незалежної української церкви.