Вбивця мови: у Києві розклеїли листівки зі «слугами народу»

12:49, 07.06.2021
Вбивця мови: у Києві розклеїли листівки зі «слугами народу»

"Антимовники"-нардепи стали героями листівок в центрі Києва на стовпах.

У центрі Києва невідомі розклеїли наліпки з портретами депутатів партії «Слуга Народу», які пропонують відтермінувати деякі положення закону про державну мову. У листівках їх називають "вбивцями мови". 

 

Як інформує УМ, про це 7 червня написав політолог Віктор Таран у Facebook.

 

«Центральні двори Києва заклеєні ось такими симпатичними стікерами. Тепер Кияни знатимуть у парламенті хто хоче «вбити мову». Логічно. але мало. Я б на місці організаторів заклеіів аналогічними стікерами округи мажоритарніків, які підтримали цей закон. Депутати, яким не подобається мова раджу одне - шуруйте до Ростова!», - написав Таран.

 

Наліпки, вочевидь, поширюють представники одного з громадянських рухів.

 

На листівках зображені депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук та Олександр Санченко.

 

Нагадаємо, що Потураєв та Кравчук є авторами проекту закону №5554, який передбачає відтермінування мовних норм в теле- та кіновиробництві; минулого тижня його не змогли винести на голосування у ВР. Санченко є автором аналогічного проекту закону №5554-1.

 

Зауважимо, що 1 червня громадянський рух «Відсіч» на своїй сторінці у Facebook закликав усіх охочих долучатися до поширення таких наліпок. Представники руху критикують згаданих «слуг» за їхні «мовні» ініціативи.

 

Мовний закон передбачає, що з 16 липня цього року усі фільми і серіали, вироблені в Україні, мають демонструватися українською мовою. Цього ж дня набуває чинності ще низка норм, зокрема: статті 7 і 10, які визначають початок іспитів на рівень володіння державною мовою для майбутніх державних службовців, а також осіб, які хочуть отримати громадянство України; стаття 23, яка регулює використання державної мови у сфері культури (екскурсійна діяльність, дописи під експонатами; аудіогіди мають бути українською мовою); стаття 26, яка визначає застосування української в книговидавництві й книгорозповсюдженні (не менше 50% книжкової продукції на книжкових полицях має бути українською мовою).