Кандидат наук Олександр Ябчанка спалив свій диплом після «захисту» дисертації Кивою

23:07, 26.04.2021
Кандидат наук Олександр Ябчанка спалив свій диплом після «захисту» дисертації Кивою

Олександр Ябчанка спалив документ перед Львівським медичним університетом, де він захистив свою дисертацію.

Львівський лікар, викладач Українського католицького університету, колишній речник МОЗ Олександр Ябчанка публічно спалив свій диплом кандидата наук на знак протесту проти ганебного «захисту» дисертації кандидата наук нардепом від ОПЗЖ Іллею Кивою.

 

Як повідомляє Україна молода, про це кандидат наук повідомив у соцмережах і оприлюднив відповідну світлину з дипломом у вогні.

 

Пан Ябчанка спалив документ перед Львівським медичним університетом, де він захистив свою дисертацію по-справжньому, як і належить.

 

«Сьогодні Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію. Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала «За». Зважаючи на це, мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук», — написав Олександр Ябчанка у Facebook  в понеділок ввечері.

 

 

Олександр Ябчанка наголошує у коментарях ЗМІ, що своїм вчинком він закликає змінити систему науки. Адже такі ситуації, як сьогоднішня, нівелюють справжню науку.

 

«Ті 13 членів комісії сьогодні поставили знак рівності між справжніми кандидатами наук, які працюють над своїми роботами, і Кивою, який нічого спільного з наукою не має. Це нівелює будь-яку повагу, сприйняття суспільства до того, що називається вітчизняною наукою», — пояснив кандидат наук свою позицію.

 

Наразі єдиним виходом Олександр Ябчанка бачить публічні протести. Він закликав інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю.

 

Зазначимо, що Олександр Ябчанка — експерт з реформи системи охорони здоров’я, викладач на навчальних програмах Українського католицького університету. За освітою педіатр. У 2017 став радником в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, а у 2018 — речником міністерства охорони здоров’я України за її керівництва. У 2013 захистив кандидатську дисертацію у сфері педіатрії, гематології. Зараз навчається у Київській школі економіки на магістерській програмі «Публічна політика і врядування».

 

Користувачі соцмереж вже почали створювати фотожаби щодо "захисту" кандидатської дисертації Іллею Кивою.

 

 

Як повідомляла «УМ», одіозний нардеп Ілля Кива зі скандалом нібито «захистив» дисертацію з державного управління на тему: «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)».

 

Фейковий захист відбувся у державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Частину журналістів, які намагалися потрапити на захист кандидатської дисертації Киви, не впустили в приміщення нібито через карантинні обмеження.

 

Під час захисту народний депутат не зміг відповісти на питання, пообіцявши надати відповідь у наступній науковій роботі. Пізніше Кива також нахабно спілкувався із журналістами, покликавши одного з них із собою до туалету через питання, яке йому не сподобалося.