На Великдень храми будуть відчинені – Епіфаній

10:12, 25.04.2021
На Великдень храми будуть відчинені – Епіфаній

Епіфаній запевняє, що Помісна церква зробить усе можливе, аби убезпечити вірян у часи пандемії.

Предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній запевняє, що всі храми у Великдень будуть відкриті, тому усі бажаючі зможуть піти до церкви і освятити паски, але за умов дотримання дистанції і використовуючи захисні маски.

 

Як інформує Україна молода, про це митрополит Епіфаній повідомив в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

За його словами, Помісна церква зробить усе можливе, аби убезпечити вірян у часи пандемії, зокрема, планується масове освячення пасок на хлібокомбінатах.

 

Так, святі отці будуть освячувати паски на хлібокомбінатах, на заводах та у магазинах:

 

«Є цілі мережі магазинів, які звертаються до нас. Навіть у Києві ми делегуємо священнослужителів, які впродовж цих днів звершують освячення пасок і різних страв», - наголосив предстоятель ПЦУ.

 

Митрополит Київський і всієї України додав:

 

«Храми будуть відчинені. І на вулиці, наскільки мені відомо з рішення МОЗ, і є заяви МОЗ про те, що не буде таких жорстких обмежень. Богослужіння будуть звершуватися. Але зараз ми бачимо, що центральна влада передала фактично повноваження на місця. І кожна громада на місці, чи це обласний центр, чи це ОТГ, ухвалюють рішення, залежно від того, в якій зоні вони перебувають. Якщо це "червона" зона, коли хвороба інтенсивно розвивається, то, звичайно, обмеження посилюються».

 

На його переконання, ці обмеження стосуються також і церковних ієрархів.

 

«Як ми зараз бачимо по всій Україні, що архієреї нашої церкви в певних обласних центрах, в областях звертаються до духовенства, до вірних із закликом, що потрібно більше обмежити можливість щодо звершення масових богослужінь. І це нормально, кожен вирішує на місці. А централізовано у нас вже ухвалені відповідні рішення про те, як потрібно поводити себе в цих складних умовах», - сказав Епіфаній.

 

За даними ПЦУ, лише за останній рік карантину відвідування церков скоротилося на дві третини. Адже карантинні заходи, пов’язані з пандемією COVID-19, вплинули на відвідуваність церков в Україні.

 

«Ситуація зараз непроста загалом. Тому що підтримка церкви відбувається від кого? Від наших вірних. А останній рік практично дві третини храми не відвідують. Храми відвідує одна третина. І тому в церкви немає таких потужних можливостей, щоб будувати зараз нові храми», – повідомив митрополит Епіфаній.

 

І зауважив, що церква ще минулого року закликала бути обережними, з огляду на ризики інфікуватися, і просить до пильності й цьогоріч.

 

«І в цьому році ми знову звертаємося і закликаємо наших вірних бути мудрими і відповідальними, дотримуватися карантинних обмежень, особливо ті верстви населення, які потрапляють у групу ризику. Вони повинні бути більш відповідальними щодо стану свого здоров’я. І церква буде робити все залежне від неї задля того, щоб задовольнити духовні потреби наших вірних, інколи навіть без безпосереднього спілкування. Бо сучасні засоби комунікації дозволяють це робити», – додав предстоятель ПЦУ.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно митрополит Епіфаній закликав не боятися агресії сусіда-чужинця, бо страхом не перемогти.

 

«Немає сумніву, переможемо й цю навалу. Наша Церква молиться за визволення від чужинців. Наші капелани опікуються  військовими. Українська Церква – з українським народом», - запевнив Предстоятель ПЦУ.

 

Читайте також: Вербна неділя 2021: традиції і прикмети.