Відповідь Хомчаку: українці мають право на збройний опір агресору

12:45, 17.04.2021
Відповідь Хомчаку: українці мають право на збройний опір агресору

Святослав Стеценко із побратимами-добровольцями. (Фото з ФБ-сторінки Святослава Стеценка)

Волонтер, експерт Українського інституту з прав людини, полковник ЗСУ Святослав Стеценко заявляє, що кожен громадянин України має право взяти зброю і воювати проти агресора.

 

Як повідомляє Україна молода, на цьому пан Стеценко наголошує у своїй відповіді начальнику Генштабу ЗСУ Руслану Хомчаку, який закликає місцеву владу не створювати «незаконних воєнізованих формувань».

 

За словами полковника і екскерівника ГО «Український Легіон», українці мають право на збройний опір агресору відповідно до IV Гаазької конвенції і Правил війни на суходолі, до яких раніше приєдналася Україна.

 

Зокрема, Святослав Стеценко шкодує, що «спічі Головнокомандувачу пишуть люди або необізнані, або недобросовісні».

 

«Ось він стверджує, що добровольчі формування для збройної відсічі ворожій агресії є протиправними, бо не передбачені українськими законами. Нагадаю, що міжнародні угоди, до яких приєдналася Україна, є частиною нашого національного законодавства. Зокрема IV Гаазька конвенція і Правила війни на суходолі. Відповідно до них кожен громадянин має право на власний розсуд взяти зброю і воювати проти агресора у складі добровольчих формувань або самостійно. А закону про територіальну оборону у нас досі нема. Всім добра», - написав волонтер.

 

 

Зауважимо, що нещодавно мер Івано-Франківська, представник ВО «Свобода» Руслан Марцінків доручив створити загін добровольців, який, у разі повномасштабного вторгнення Росії, поїде захищати державу.

 

Водночас, під час зустрічі з тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін мер Львова Андрій Садовий попросив США допомогти організувати територіальну цивільну оборону у Львові.

 

У відповідь на це Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак закликав місцеву владу не розбурхувати панічні настрої в суспільстві через російську загрозу, а також не створювати невизначені законом воєнізовані формування.