Український військовий Шумков повертається з російського полону

09:41, 22.12.2020
Український військовий Шумков повертається з російського полону

Нині Росія переслідує через політичні мотиви 130 українців

Військовослужбовець ЗСУ Олександр Шумков 24 грудня повернеться з російського полону. Його у 2017 році викрали з території України й утримували протягом понад трьох років.

 

Про повернення активіста, якого в Росії називають "особистим охоронцем Яроша", повідомила українська омбудсменка Людмила Денісова під час участі в конференції "Депутате, допоможи бранцям Кремля".

 

Уповноважена з прав людини наголосила, що нині Росія переслідує через політичні мотиви 130 українців. У них на всіх є 186 неповнолітніх дітей.

 

"24 грудня з російської в'язниці на Батьківщину повертається Олександр Шумков. Також отримала відповідь від уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової про можливість відвідати українських політв'язнів", - розповіла Людмила Денісова.

 

Олександр Шумков - це 31-річний український громадський діяч, працівник Збройних сил України. Нагадаємо, Олександр Шумков є колишнім охоронцем Дмитра Яроша. Його засудили в Росії до 4 років позбавлення волі за членство в "Правому секторі".

 

Шумков зник у вересні 2017 року. Пізніше стало відомо, що він перебуває в російському СІЗО, а перетнув кордон з РФ 23 серпня 2017 року.

 

Сам політв’язень стверджує, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ. Матері ув'язненого надійшов лист від Слідчого комітету РФ та ФСБ, в якому було сказано, що її сину оголошено підозру «за участь в екстремістських організаціях».

 

Політв'язень постійно скаржиться на образи з боку співробітників установи, вони ж, своєю чергою, це заперечують. У березні цього року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що правоохоронці РФ погрожували йому вбивством.