Екскомандир харківського «Беркута» Віктор Шаповалов поновлений на посаді в МВС

17:59, 04.12.2020
Екскомандир харківського «Беркута» Віктор Шаповалов поновлений на посаді в МВС

Віктор Шаповалов перебував під вартою з 2015 року.

Харківський окружний адміністративний суд ухвалив рішення поновити на посаді в МВС колишнього командира роти харківського підрозділу «Беркута» Віктора Шаповалова.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в рішенні суду, яке було ухвалено 1 грудня і оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень за кілька днів.

 

Так, Шаповалов позивався до Головного управління МВС і Нацполіції у Харківській області. Позивач просив визнати незаконним і скасувати наказ про його звільнення, поновити його на посаді та стягнути компенсацію заробітку за час «вимушеного прогулу».

 

З цього всього суд вирішив:

 

Скасувати наказ МВС від 6 листопада 2015 року про звільнення позивача.

Поновити Шаповалова на посаді командира батальйону міліції особливого призначення МВС у Харківській області з 6 листопада 2015 року.

Стягнути з МВС на його користь середній заробіток за час вимушеного прогулу у розмірі 11 297,20 гривень (з розрахунку 6,10 грн/день за 1 852 робочі дні вимушеного прогулу).

 

Поновити Шаповалова на посаді та виплатити компенсації МВС має протягом місяця.

 

Водночас суд не визнав наказ про його звільнення незаконним.

 

Нагадаємо, екскомандира харківського «Беркута» звинувачували у перевищенні влади та службових повноважень 18 лютого 2014 року під час Революції гідності. Його дії призвели до тяжких наслідків, у справі 108 потерпілих.

 

Віктор Шаповалов перебував під вартою з 2015 року. 28 листопада 2019 року його відпустили з-під арешту та відправили під нічний домашній арешт. На підставі «закону Савченко» (день попереднього увʼязнення рахується за два) Шаповалов провів під вартою 9 із 10 років — максимально можливого строку позбавлення волі, передбаченого для злочинів, у яких його звинувачують.

 

Як повідомляла "УМ", досі безкарними залишаються «тітушки» й працівники МВС, які винищували сотні людей під час Євромайдану: до цього часу невідомо, скількох майданівців було втоплено у Дніпрі, спалено тихцем у крематорії, застрелено...