Київська школа №90 вибачається за матюки випускників на адресу кримських татар, відео

16:03, 11.07.2020
Київська школа №90 вибачається за матюки випускників на адресу кримських татар, відео

Керівництво Київської школи № 90 офіційно вибачилося за своїх вихованців. (Фото з ФБ-сторінки київської міської школи №90)

Кілька випускників міської школи №90, які не змогли відповісти на питання щодо кримських татар під час ЗНО з історії України, записали відео з нецензурними висловлюваннями на адресу корінного народу Криму.

 

Мало цього, один з випускників навіть заявив, що «Крим – це Росія».

 

Як передає «Україна молода», увагу громадськості до скандального відео привернув голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

«Трапився дуже неприємний інцидент – декілька випускників київської міської школи №90 після здачі зовнішнього незалежного тестування з історії записали на відео вкрай образливі для кримських татар висловлювання і виклали їх для загального огляду. Більш того, один з учасників відеосюжету зухвало заявив, що «Крим – це Росія», - наголосив пан Чубаров.

 

За його словами, абсолютна більшість користувачів соцмереж, де з'явилося зазначене відео, обурилися і вимагали притягнути випускників школи до відповідальності.

 

Наразі налякані випускники відео видалили, але його все одно можна знайти у соцмережі. Троє «героїв» скандалу вже написали на адресу кримських татар вибачення.

 

У свою чергу, керівництво Київської міської школи № 90 вже опублікувало у Facebook офіційні вибачення за своїх вихованців.

 

«Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. Повною мірою розділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань в будь-чию сторону», — йдеться у заяві школи.

 

Там додали, що зроблять усе можливе, щоб не допустити повторення подібної ситуації.

 

І додали, що згадана ситуація показала необхідність прикладати "ще більше зусиль по вивченню історії України та її корінних народів, вихованню толерантного, недискримінаційного ставлення до інших".  

 

Відтак, пан Чубаров пропонує: «У зв’язку з вищевикладеним, в Меджлісі кримськотатарського народу закликають усіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва Київської міської школи № 90 і вибаченнями випускників».

 

При цьому, пан Чубаров запросив в офіс Меджлісу кримськотатарського народу випускників, які допустили образливі випади проти кримськотатарського народу, але потім вибачилися за скоєне. Він пообіцяв, що там лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв особисто вручить кожному з них книги з історії Криму і кримськотатарського народу.

 

Медіаменеджер Айдер Муждабаєв розцінив це рішення, як гідний вчинок мудрого політика і людини.

 

Сканадальне відео, зберіг як доказ Гірей Баталов, який у коментарях під постом зазначив, що відео записали ображені школярі, котрі не змогли відповісти на запитання про кримських татар на ЗНО з історії.

 

Як повідомляла "УМ", 18 травня Україна вшанувала жертв депортації кримськотатарського народу.

 

Нагадаємо, що президент Зеленський планує підписати відповідні укази, згідно з якими два головних свята мусульман - Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні.