Поліцейських у Кагарлику на Київщині підозрюють у зґвалтуванні

12:29, 25.05.2020
Поліцейських у Кагарлику на Київщині підозрюють у зґвалтуванні

Розпочато кримінальне провадження за ст. 152 Кримінального кодексу України.

Поліцейських Кагарлицького відділу поліції в Київській області підозрюють у зґвалтуванні 26-річної жінки. Керівництво відділу поліції відсторонено, а сам відділ розформовано.

 

24 травня до лікарні Кагарлика звернулася жінка 1994 року народження із повідомленням про побиття та зґвалтування. З її слів, до цього були причетні співробітники поліції, повідомила пресслужба Нацполіції.

 

Першочергова перевірка Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції підтвердила причетність поліцейських до побиття та зґвалтування жінки, яку напередодні доставляли у відділ поліції для надання пояснень із приводу крадіжок майна.

 

Внутрішня безпека затримала двох співробітників Кагарлицького відділу поліції в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, вони перебувають в ізоляторі тимчасового тримання.

 

Розпочато кримінальне провадження за ст.152 (Зґвалтування) Кримінального кодексу України. Усю інформацію передано до Державного бюро розслідувань.

 

Голова Нацполіції Ігор Клименко звільнив поліцейських, які підозрюються у скоєнні злочину, відсторонив від виконання службових обов’язків керівництво відділу та ухвалив рішення про розформування підрозділу й переатестацію всього особового складу Кагарлицького ВП.

 

Про подробиці злочину, повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

 

"За попередньою інформацією, оперуповноважений у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка, – вдягав протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою. Після цього декілька разів зґвалтував потерпілу", – йдеться у повідомленні.

 

Водночас зазначається, що крім цього, правоохоронці застосували фізичну силу й щодо чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції.

 

Зокрема, погрожуючи потерпілому зґвалтуванням, поліцейські "ставили його на коліна, били по голові дубинками, а також надягали протигаз і теж стріляли із пістолета табельної зброї над головою". У результаті вказаних дій потерпілий отримав переломи ребер та носу.

 

У ДБР підкреслили, що нині слідчі готують повідомлення про підозру затриманим та вирішується питання про обрання щодо них запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

 

Поки тривають невідкладні слідчі (розшукові) дії з метою отримання всіх доказів, а також встановлюється причетність до вчинення кримінального правопорушення інших осіб.

 

Досудове ж розслідування здійснюється за фактами зґвалтування (ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України), катування (ст. 127 Кримінального кодексу України) та перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

 

Як повідомляла УМ, 22 травня на березі ставка неподалік села Новоселиця Попільнянського району в орендаря водойми виник конфлікт із його знайомими, з якими він напередодні розпивав спиртні напої. Під час конфлікту підозрюваний із мисливської рушниці ИЖ-58 умисно заподіяв смерть сімом особам.

 

Серед убитих – колишні учасники ООС, військовослужбовці Нацгвардії та волонтери.

 

За даними Нацгвардії, одним із загиблих є старший сержант Віталій Вульчин, який тільки-но повернувся з фронту і був застрелений уві сні, коли відпочивав на заслуженому відпочинку зі своїми друзями.

 

Як повідомляла «УМ», частина загиблих були приятелями орендаря ставка, які неодноразово приїздили до нього порибалити. Дружина стрілка розповіла, що конфлікт розгорівся через слова його приятелів про те, що вони воювали, а він своїх дітей не пустив до армії.