Мовний конфлікт з Угорщиною: на що готовий Зеленський

18:00, 20.05.2020
Мовний конфлікт з Угорщиною: на що готовий Зеленський

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту

Президент України Володимир Зеленський готовий підписати меморандум з угорським прем’єр-міністром Віктором Орбаном для вирішення конфлікту з Угорщиною, який виник через закон про освіту.

 

Як інформує УМ, про це Зеленський заявив під час пресконференції в Києві.

 

"Кожна людина повинна знати мову. Для багатьох українська не рідна, наприклад, у Берегово, але вони повинні знати українську мову. З Угорщиною, з якою у на багато років немає стосунків і вони блокують членство і в ЄС, і в НАТО, саме через питання історичної спадщини і питання мови", - сказав Зеленський.

 

Він сказав про це у контексті запитання журналіста щодо вирішення проблем "мешканців Берегова" в рамках закону про функціонування державної мови.

 

"Пан Орбан впродовж року шукає зі мною зустріч. Я сказав, що готовий до цієї фундаментальної зустрічі, на якій я хотів би, зоб ми підписали меморандум всього: і безпекової ситуації, поваги, меморандум поваги до історії. У нас непрості поки що відносини з Угорщиною, але я думаю ми це питання найближчим часом вирішимо", - додав президент.

 

У березні повідомлялося, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан прийняв запрошення відвідати Україну.

 

Нагадаємо, під час візиту глави МЗС Угорщини Петера Сійярто до Києва на початку лютого Україна та Угорщина домовилися про умови, за яких відбудеться зустріч лідерів України і Угорщини.

 

Угорський міністр не став пов’язувати проведення переговорів на найвищому рівні із вирішенням питання мови освіти, яке він назвав "важким питанням наших відносин". Натомість Київ та Будапешт домовилися, що у цій зустрічі, вперше за 7 років, має передувати засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва.

 

Як повідомляла УМ, Уряд Орбана також веде ворожу зовнішню політику по відношенню до України. 

 

В березні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина продовжить блокувати засідання Ради Україна – НАТО. Будапешт наполягає на відновленні прав угорців Закарпаття, які нібито порушує Україна.

 

Нагадаємо, Угорщина вже тривалий час блокує євроатлантичну інтеграцію України після прийняття Верховною Радою 2017 року закону про освіту з жорсткішими вимогами для навчання нацменшин українською мовою.

 

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту. Глава МЗС Петер Сіярто заявив, що Україна встромила Угорщині ніж у спину

 

11 держав-членів НАТО, в тому числі Німеччина, висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освітуУгорщина різко розкритикувала схвалений українським парламентом закон "Про освіту".