Андрій Крищенко хоче запровадити комендантську годину в Києві

21:05, 24.03.2020
Андрій Крищенко хоче запровадити комендантську годину в Києві

Для Андрія Крищенка було б простіше, коли б на вулицях нікого не було, крім поліції.

Начальник Головного управління Нацполіціі в Києві Андрій Крищенко вважає, що запровадження заборони на пересування по вулицях у нічний час допоможе не допустити фактів мародерства в столиці.

 

Про це Андрій Крищенко заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок. 

 

«Оскільки підприємства і магазини закриті, злочинці можуть скористатися цим, може початися мародерство. І ось тут би стала у нагоді заборона виходу на вулицю в нічний час, - каже начальник столичної поліції.  - Тож посилення обмежувальних заходів вводиться не тільки для ізоляції людей, але також для того, щоб крива злочинності не поповзла вгору, адже безпека людей, профілактика та розкриття злочинів - це наші безпосередні обов'язки».

 

При цьому Крищенко розповів, що в столиці криміногенна обстановка не змінилася у зв'язку з введенням обмежувальних заходів щодо запобігання коронавірусу.

 

«Ми розуміємо, що в такий важкий час відбувається зростання злочинності. Але на сьогодні немає цього, навіть є деяке зниження вуличної злочинності: за останню добу в Києві не було жодного грабежу, це трапляється вкрай рідко», - сказав пан Крищенко.

 

За словами керівника поліції Києва, загалом рівень злочинності у столиці залишається колишнім.

 

Зауважимо, що закон дозволяє запроваджувати комендантську годину в умовах надзвичайного стану. Однак це не стосується надзвичайного стану, оголошеного через пандемію. У випадку природного характеру НС, комендантська година не передбачена – можливе хіба що обмеження свободи пересування по території.

 

Як повідомляла «УМ», міністр МВС Арсен Аваков заявив, що на даному етапі для боротьби з епідемією коронавірусу не потрібно введення надзвичайного стану. Хоча  ще кілька днів тому Аваков наполягав  на введенні значно жорсткіших заходіів, зокрема, обіцяв введення "тотального карантину".

 

За Конституцією, режим надзвичайного стану запроваджує президент своїм указом, проте його має у дводенний термін затвердити Верховна Рада більшістю голосів.