У ПЦУ дали поради, як провести Масляну

13:39, 24.02.2020
У ПЦУ дали поради, як провести Масляну

У Православній церкві України розповіли, як варто християнам провести Масляницю, зазначивши, зокрема, що це останній підготовчий тиждень до Великого посту, тож це час примирення з ближніми, покаяння та прощення.

 

Про це йдеться у повідомленні ПЦУ у Facebook.

 

"Розпочався сирний (масляний) тиждень, останній підготовчий до Великого посту", - вказали у ПЦУ.

 

Як зазначається, йому передувала Неділя про Страшний суд, яку ще називають м’ясопусною і в яку востаннє можна було їсти м’ясо.

 

"І тепер, починаючи з понеділка, впродовж усього тижня, за церковним уставом, можна вживати молочну їжу, яйця й рибу. Завершується сирний тиждень 1 березня Прощеною неділею, коли кожен християнин повинен попросити пробачення за всі свідомі й несвідомі образи, щоб увійти у дні Великого посту, перебуваючи з усіма в мирі", - додали у ПЦУ.

 

Повідомляється, що піснеспівами і богослужіннями впродовж масляного тижня Церква підготовляє нас до подвигу святого посту, до духовної весни, оновлення.

 

"Тож сирний тиждень – не час для якихось особливих гулянь та веселощів, а це час для примирення з ближніми, прощення і покаяння", - зазначили у Православній церкві України.

 

"І він якнайкраще підходить для доброго спілкування з близькими, рідними, друзями. Також це ще одна нагода згадати про те, що навколо є багато нужденних, самотніх, бідних, яким потрібна наша допомога, увага і турбота. Тому, готуючи традиційні страви (вареники, млинці, пироги), не забудьте пригостити й інших. А разом з гостинцем – поділіться з ними і душевним теплом!" - зауважили в ПЦУ.

 

Також вказано, що під час сирної седмиці вже не звершується Таїнство вінчання.

 

Сиропусна неділя ("відпущення сира"), як зазначається, - останній день перед Великим постом, коли вживаються молочні продукти.