Гундяєв скаржиться Папі Франциску та генсеку ООН через втрату Лаври

12:26, 12.03.2023
Гундяєв скаржиться Папі Франциску та генсеку ООН через втрату Лаври

Київська митрополія часів Русі не має жодного стосунку до Москви, а тим більше до РПЦ. (lavra.ua)

Голова Російської православної церкви патріарх Кирило (Гундяєв) поскаржився Папі Римському та генсеку ООН щодо вигнання ченців із Лаври.
 
Також він надіслав на ім’я голів світових релігійних та світських організацій звернення із закликом не допустити закриття монастиря РПЦ на території Лаври.
 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє РПЦ у неділю. 

 

Рішення Міністерства культури України «виселити» ченців УПЦ (МП) з Лаври та листопадові обшуки СБУ він називає «тиском на чернечу громаду».

 

«Києво-Печерська лавра – це перший монастир Київської Русі, що існує з XI століття, родоначальник загальної духовної та чернечої традиції російського, українського та білоруського народів. Це колиска нашої цивілізації та національних культур»,- пише Кирило Гундяєв, замовчуючи той факт, що Київська митрополія часів Русі не має жодного стосунку до Москви, а тим більше до РПЦ.

 

Він твердить, що нібито для розірвання договору з монастирем нема «достатніх юридичних підстав». Крім того, він додав, що українська влада нібито не дотримується прав і свобод людини.

 

Крім Гуттереша та папи Франциска, патріарх Кирило адресував своє прохання генсеку ОБСЄ Хельзі Марії Шмід, генсеку Ради Європи Марії Пейчинович-Буріч, верховному комісару ООН з прав людини Фолькеру Тюрку, директору Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини церков доктору Джеррі Піллею та іншим священнослужителям.

 

Як повідомляла УМ, міністр  культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко нагадав представникам УПЦ МП про кримінальну відповідальність у разі крадіжки і вивезення в інше місце з Києво-Печерської лаври музейних експонатів, зокрема мощів святих.

 

Нагадаємо, давня Київська Митрополія існувала з Лаврою близько 635 років (1051 – 1686), а Московський Патріархат владарював у святині майже вдвічі менше – 337 років (1686 – 2023).