Віцепрем’єр з євроінтеграції Стефанішина хоче провести референдум про вступ в НАТО

17:00, 03.09.2021
Віцепрем’єр з євроінтеграції Стефанішина хоче провести референдум про вступ в НАТО

Віцепрем’єр з євроінтеграції Ольга Стефанішина хоче почути "глас народу" щодо вступу до НАТО. (Фото: Слово і діло)

Віцепрем’єр-міністр з євроінтеграції Ольга Стефанішина вважає, що в Україні потрібно провести референдум щодо вступу в НАТО.

 

Як інформує УМ, про це вона заявила 3 вересня українським ЗМІ.

 

«Якщо говорити саме про зріз волевиявлення народу — це дуже важливо, тому що в 2008 році одним з контраргументів, щоб Україна не отримала ПДЧ, було те, що країна розділена — немає єдності в підтримці членства України в НАТО. Тому йдеться не тільки про народовладдя: результати референдуму будуть служити контраргументом для західних партнерів про те, що ані суспільство, ані політики не розділені щодо цієї мети», — пояснила, зокрема, пані Стефанишина.

 

За її словами, Україна готова до отримання Плану дій щодо членства в НАТО, тому що у країні вже впроваджується багато елементів цього плану. Вона нагадала, що Україна виконує Річні національні програми та має статус партнера з розширеними можливостями.

 

Водночас у Німеччині назвали причину, чому НАТО поки не готове розглядати членство України. Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен зазначила, що все залежить від політичних умов. Вона підкреслила, що особисто підтримує надання Україні ПДЧ, але не може впливати на всіх членів Альянсу.

 

«Отримати консенсус — це непросто. Україна це знає. Ви дуже активно працювали, щоб переконати окремі країни. Але факт залишається фактом — є військовий конфлікт в Україні. Для НАТО завжди складно приймати нові країни, де є такі конфлікти», — пояснила вона.

 

Нагадаємо, що 14 червня за підсумками Брюссельського саміту НАТО лідери 30 країн-членів схвалили комюніке, в якому підтверджується ухвалене у 2008 році на Бухарестському саміті рішення про те, що Україна стане членом Альянсу через План дій щодо членства.

 

Президент США Джо Байден заявив, що агресія Росії на Донбасі не є перешкодою для України на шляху до вступу в НАТО. Головна умова — відповідність критеріям Альянсу і боротьба з корупцією.

 

Зеленський подякував НАТО за підтримку, заявивши, що країна продовжить курс на впровадження реформ. При цьому він наголосив на відсутності термінів для вступу в Альянс.