Росія обурена планами демонтажу радянської зірки у Львові

17:05, 31.07.2021
Росія обурена планами демонтажу радянської зірки у Львові

Радянську зірку на Марсовому полі у Львові неодноразово підписували як символ окупантів. (Фото з відкритих джерел)

Міністерство закордонних справ Росії направило Україні офіційну ноту через плани влади демонтувати копію ордена Другої Світової війни (відомий також як орден Вітчизняної війни) на військовому меморіалі «Марсове поле» у Львові.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться на сайті МЗС РФ у суботу.

 

«У зв'язку з планами львівської влади зі знищення копії ордена Вітчизняної війни на військовому меморіалі "Марсове поле" 30 липня в МЗС України була направлена ​​нотаМЗСРосіїзвимогоювиконанняукраїнською стороною міжнародних зобов'язань і норм національного законодавства щодо захисту та збереження військових меморіалів», - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що подібні зобов'язання «закріплені в Угоді про увічнення пам'яті про мужність і героїзм народів держав - учасниць Співдружності Незалежних держав у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, учасником якого є Україна».

 

Відтак, МЗС РФ вимагає від Києва виконання зобов'язань і норм законодавства щодо захисту та збереження військових меморіалів.

 

«Закликаємо керівництво України відмовитися від фальсифікації історії і спроб позбавити українських громадян перемоги у великій вітчизняній війні, досягнутої спільними зусиллями всіх народів колишнього Радянського Союзу», - заявляють російські дипломати.

 

Москва заявляє, що засуджує "взятий українською владою курс на демонтаж пам'ятників радянським солдатам і самої пам'яті про їхній подвиг у боротьбі з фашизмом".

 

Як повідомляла «УМ», 24 липня у Львові остаточно демонтували Монумент слави: останніми були знесені скульптури батьківщини-матірі і червоноармійця.

 

Раніше, 19 липня, стало відомо, що радянську зірку на Марсовому полі у Львові також демонтують в рамках декомунізації.

 

П'ятикутну зірку із серпом і молотом на радянському військовому меморіалі "Марсове поле" встановили у 70-х роках минулого століття.