Сьома річниця звільнення Авдіївки: Зеленський вшанував пам’ять полеглих, фото

15:38, 30.07.2021
Сьома річниця звільнення Авдіївки: Зеленський вшанував пам’ять полеглих, фото

Зеленський вшанував пам'ять захисників України, полеглих за Авдіївку. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський разом з окремими урядовцями вшанував пам’ять українських воїнів, які загинули в боях за Авдіївку з нагоди сьомої річниці визволення міста у п’ятницю, 30 липня.

 

Як повідомляє Україна молода, Зеленський перебуває у робочій поїздці до Донецької області.

 

Зокрема, глава держави поклав квіти до Меморіалу пам’яті воїнів Операції об’єднаних сил/Антитерористичної операції, які загинули в боях за Авдіївку.

 

Цей меморіал у 2021 році отримав статус знака пам'яті.

 

«Гідне вшанування пам’яті наших українських героїв – наш обов’язок. І я радий, що для цього після семи років війни в цьому місці нарешті з’явився відповідний символ – знак пам’яті військовослужбовців Збройних Сил України й добровольчих формувань, які загинули в боях за Авдіївку. Це не подія й не новина. Це – норма. Так і має бути. І так має бути в кожному місті й селищі України, за які загинули українські бійці, віддавши найголовніше, що в них було, – своє життя», – зазначив президент.

 

 

Також Володимир Зеленський представив нового командувача Об’єднаних сил Олександра Павлюка під час заходів з нагоди Дня звільнення міста від російсько-окупаційних військ.

 

Він нагадав, що новим командувачем Об’єднаних сил призначено кавалера ордену Богдана Хмельницького ІІ і ІІІ ступенів, генерал-лейтенанта, бойового офіцера, патріота України Олександра Павлюка.

 

Водночас глава держави подякував за службу попередньому очільнику Володимиру Кравченку.

 

«Мені здається, саме представлення у такий день — день визволення нашого українського міста на Донбасі — це добрий знак, символ надії на те, що вільне і мирне життя настане і в усіх інших тимчасово окупованих містах і селах на сході української суверенної землі», - наголосив Зеленський.

 

Адже саме цього дня, 30 липня, сім років тому Авдівка була звільнена від окупантів силами другого батальйону тактичної групи 93-ї окремої гвардійської механізованої бригади та добровольців “Правого сектору”.

 

«Авдіївка стала десятим за рахунком містом Донецької області, яке було визволено нашими українськими воїнами-захисниками, після Маріуполя, Слов'янська, Краматорська та інших дуже важливих українських міст.... Довго Авдіївка залишалася однією з найгарячіших точок і зараз залишається на передовій нашої боротьби з російською агресією.

 

А зовсім поряд, у Авдіївській промзоні, незважаючи на домовленості, продовжуються вибухи і обстріли. Авдіївка сьогодні - це місто на лінії вогню. Що обрало лінію свободи і розвитку, лінію нашої держави. Ми ніколи не забудемо тих, хто сплатив цей вибір своєї життям і загинув, захищаючи суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України», - наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

За його словами, за ці роки до захисту Авдіївки та "промки" залучались майже всі бойові підрозділи ЗСУ, Нацгвардії, Нацполіції, на цей момент це важливе завдання виконує 3-й батальйон 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців.

 

Президент щиро подякував бійцям цього батальйону і всім українським воїнам, хто боронить наші кордони та незалежність України.

 

З нагоди сьомої річниці визволення Авдіївки Зеленський побажав містянам і всім громадянам України миру, злагоди й успіхів у священній справі захисту рідної землі.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Біля авдіївської промзони понад тисячу днів тривали запеклі бої за Україну. Найважче протистояння відбувалося 29 січня – 3 лютого 2017 року за участю 72-ї ОМБр. Її бійцям вдалося відтіснити проросійські збройні формування з позицій. Тоді в бою загинув капітан Андрій Кизило, якому посмертно присвоєно звання Героя України.

 

Саме після цих сутичок військовослужбовці 72-ї ОМБр та волонтери створили пам'ятний знак-інсталяцію на честь загиблих захисників Авдіївки, який було відкрито у вересні 2017-го. 2019 року було встановлено дві плити з іменами полеглих бійців.

 

У 2021 році з метою увічнення пам’яті загиблих захисників України командування 72-ї ОМБр за підтримки Авдіївської міської військово-цивільної адміністрації ухвалило рішення щодо реконструкції знака пам'яті та передачі його на баланс міста.

 

 

До комплексу Меморіалу входять: пам’ятна стела з іменами військовослужбовців, які полягли в боях за Авдіївку; башта танка Т-64БВ українських героїв-захисників, котрі трагічно загинули під час бою з російськими окупантами, та санітарний транспорт УАЗ-452, знищений російськими окупантами в порушення норм міжнародного гуманітарного права під час евакуації поранених з поля бою.

 

Також комплекс включає меморіальний хрест і пам’ятні дошки Герою України Андрію Кизилу та кавалеру ордена «За мужність» Яну Пуцулаю, полеглим у боях за Авдіївку; башту бойової машини десанту, що була знищена під час бою з російськими окупантами; бліндаж-музей, який демонструє бойові будні українських захисників та елементи зброї, спорядження й уламки боєприпасів, якими ворог обстрілює позиції наших військових.