Таран обіцяє бойовий «москітний флот» вже за рік

20:25, 07.07.2021
Таран обіцяє бойовий «москітний флот» вже за рік

Україна створює «москітний флот», але з реальними бойовими можливостями. (Фото ВМС України)

Міністр оборони Андрій Таран заявляє, що Україна отримає «москітний флот» з бойовими можливостями не пізніше ніж у 2022 році.

 

Як повідомляє Україна молода, про це міністр оборони заявив на Конференції з питань реформ на тему «Сильна Україна у сильній європейській та євроатлантичній родині» у Вільнюсі в середу.

 

«Це не секрет, особливо для росіян, що ми маємо насправді. У нас немає реальної зброї, яка може зупинити вторгнення з моря. Але дуже скоро, я думаю, не пізніше, ніж наступного року у нас буде, за допомогою Сполучених Штатів, Сполученого Королівства, кілька маленьких кораблів, «москітний флот», але з реальними бойовими можливостями: з сучасними протикорабельними ракетами, сучасною електронною зброєю, що дозволить нам представляти певну загрозу російським морським силам», - наголосив пан Таран під час виступу.

 

Втім, за його словами, цього недостатньо.

 

«Ми працюємо над створенням більших можливостей. Цього року я підписав наказ про придбання для флоту нових систем протикорабельних ракет, які будуть розташовані на березі. Ми думаємо про те, який тип протикорабельних ракет ми придбаємо і звідки, щоб встановити на корвет, який ми будуємо в Туреччині», - наголошує очільник оборонного відомства.

 

Також пан Таран розповів про спроби розвинути можливості з ударними гелікоптерами.

 

«Ми робимо нові лопаті для наших ударних вертольотів, і вони також отримають нові протикорабельні ракети, які можуть бути використані проти ворога», - пояснив міністр.

 

Зауважимо, що «Москітний флот» - флот швидкохідних і маневрених малих бойових кораблів.

 

Ще у жовтні 2020 року Великобританія і Україна домовились про виробництво ракетних катерів для ЗСУ. В рамках договору буде залучатися фінансування Британської експортно-кредитного агентства в розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

 

Домовленість передбачає переоснащення ЗСУ сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу в кораблях такого класу в Чорному і Азовському морях.

 

Також передбачена підтримка суднобудівних потужностей в Україні. Україна матиме можливість спостерігати і вчитися при побудові перших кораблів в Британії паралельно з модернізацією власного кораблебудування.