Рада відправила Степанова у відставку

18:12, 18.05.2021
Рада відправила Степанова у відставку

Максим Степанов провалив кампанію з вакцинації у країні.

Верховна Рада ледь не конституційною більшістю голосів відправила у відставку скандально відомого міністра охорони здоров’я Максима Степанова під час голосування за відповідне подання прем’єр-міністра у вівторок ввечері.

 

Як повідомляє Україна молода, "за" відставку Степанова проголосували 292 нардепи.

 

Подання на звільнення Степанова з посади особисто вносив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, оскільки очільник МОЗ відмовився писати заяву за власним бажанням і усіляко намагався утриматися у кріслі.

 

Так, виступаючи з трибуни, Шмигаль назвав основною причиною такої ініціативи – повільний прогрес із щепленням та поставками вакцин в Україну.

 

Сам Степанов у виступі намагався виправдовуватися і казав, що темпи вакцинації не влаштовують і його самого,  але міністр вважає, що в умовах спротиву антивакцинаторів та неконструктивної критики політиків його команда зробила все можливе.

 

На думку міністра, "провал вакцинації стався в усьому світі". Світовий процес контрактування вакцин очільник МОЗ назвав "вінегетом із форсмажорів, політики і відвертого піратства".

 

При цьому, Степанов запевняв обранців, що має чіткий план, як повністю подолати пандемію і побудувати дієву українську медицину. Все , що йому потрібно - це "час і ваша підтримка".

 

Натомість більшість депутатських фракцій та груп виступили з різкою критикою дій очільника МОЗ.

 

Голова профільного комітету Михайло Радуцький прозвітував, що комітет на своєму засіданні 17 травня рекомендував нардепам визначатись самим при голосуванні у залі, що депутати і зробили.

 

Вже після відставки Степанова лідерка партії «Голос» Кіра Рудик наголосила, що звільнення цього горе-міністра хоч і запізніла, але дуже хороша новина.

 

«Наступний крок - перевірка його діяльності на посту міністра. Бо Степанов має пояснити, чому МОЗ закуповував маски і халати за «золотою ціною», має пояснити чому провалено закупівлю ліків для хворих з рідкісними хворобами. Чому провалено масове тестування. Чому провалено забезпечення лікарень та лікарів. Чому провалено закупівлю вакцин та організацію масової вакцинації українців», - написала пані Рудик.

 

На її думку, 47 тисячі смертей від коронавірусу, лише 2% вакцинованого населення за майже три місяці – цілком достатні підстави не лише для звільнення, але й для допитів.

 

Зауважимо, що Рада перед тим відправила у відставку міністра інфраструктури Владислава Криклія і міністра економіки Ігоря Петрашка, які власноруч написали заяви про відставку. 

 

Тоді як Степанов опирався до останнього і не бажав добровільно йти у відставку.