Кримська платформа: список країн-учасниць закрито

11:58, 16.05.2021
Кримська платформа: список країн-учасниць закрито

Перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

МЗС України закрило список країн-учасниць Кримської платформи для громадськості, проведення якої заплановано у Києві 23 серпня.

 

Дипломати пояснюють це тим, що деякі підтверджені гості саміту - низка країн й організацій світу вже відомі і підтвердили участь своїх лідерів, а інших відомство назве ближче до події.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформувала перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова в інтерв'ю телеканалу Дом.

 

«Ми вирішили, що ми не будемо цю інформацію робити публічною. Тому що ми вже бачимо цинічну заяву Російської Федерації про те, що Кримська платформа - це загроза їхньої територіальної цілісності. Спочатку відбувається окупація нашої території, а тепер нам розповідають, що це загроза їхньої територіальної цілісності», - пояснила пані Джапарова.

 

За її словами, МЗС готує декларацію, під якою поставлять підписи лідери-учасники Кримської платформи, і тим самим країни візьмуть на себе зобов'язання виконувати викладені в ній положення.

 

«Під кожним словом, під кожною комою підписуються країни. Це стає не просто позицією України, це стає позицією цих країн. І звичайно, країни дуже уважні до цих слів (у тексті документа - ред.), тому що вони несуть у собі природу їх політики, несуть у собі зобов'язання», - зазначила перша заступниця міністра МЗС.

 

Як повідомляла "УМ", президентка Словаччини Зузанна Чапутова підтвердила свою участь в установчому саміті Кримської платформи.