Зеленський пропонує розширити нормандський формат: залучити США, Британію і Канаду

13:29, 26.04.2021
Зеленський пропонує розширити нормандський формат: залучити США, Британію і Канаду

Нормандська група скоро поповниться новими членами?

Президент України Володимир Зеленський пропонує залучити до переговорів по ситуації на сході нашої держави представників США, Великої Британії і Канади.

 

Як інформує УМ, про це Володимир Зеленський заявив у інтерв'ю Financial Times - щоденній британській газеті міжнародних фінансових кіл, яка виходить в Лондоні й видається кількома мовами світу.

 

Він закликав «розширити» нормандську групу адже, як вважає, перезавантажити формат можуть США, Британія і Канада.

 

«Є два варіанти: ми можемо змінити мінський формат, скорегувати його. Або ми можемо використовувати який-небудь інший формат. Швидкість має значення. Швидкість цього процесу має значення, тому що ми втрачаємо людей щодня".

 

Він також додав, що на переговори про виведення військ на короткій ділянці 400-кілометрової лінії зіткнення між українськими силами та окупантами, яких підтримує Росія, треба було два роки, і треба буде ціле життя, щоб виконати Мінські угоди.

 
У Кремлі одразу назвали "тривожним сигналом" пропозицію Зеленського розширити "нормандську четвірку" такими країнами, як США, Великобританія і Канада, а також змінити мінський формат переговорів щодо Донбасу.
 
Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, зокрема, заявив журналістам:
 
"Є сенс звернути увагу на інтерв'ю президента України Зеленського газеті Financial Times. У цьому інтерв'ю якраз президент говорив про необхідність зміни мінського формату, додавання інших країн і так далі і тому подібне. Це черговий тривожний сигнал. Ми неодноразово говорили про те, що це дуже непроста ситуація, це зайвий раз на вищому рівні, напевно, демонстрація того, що Україна хотіла б мінський процес видозмінити, а його видозмінити, не поклавши власне йому кінець, просто неможливо".
 
Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський відкинув пропозицію Володимира Путіна щодо прямих переговорів з ватажками сепаратистів ОРДЛО.