«Слава Україні»: у Києві Санду розпочала свою промову українською мовою

15:00, 12.01.2021
«Слава Україні»: у Києві Санду розпочала свою промову українською мовою

Лідери країн обговорили ситуацію у Придністровському регіоні Молдови.

Майя Санду перебуває з офіційним візитом у Києві. На церемонії підписання молдовсько-українських договорів вона розпочала свою промову українською мовою. Зокрема, глава Молдови заявила, що рада бути в Києві.

 

Санду перед початком своєї промови українською мовою привіталася з Володимиром Зеленський та всіма українцями, повідомляє 24 канал.

 

"Шановний пане президенте, шановні пані та панове, шановні друзі, мені дуже приємно перебувати сьогодн у Києві з першим офіційним візитом як президентки Молдови", - сказала Санду.

 

Вона також подякувала главі України за запрошення та заявила, що рада відновити діалог України та Молдови. За словами Санду, українським президентом вона домовилася перевести стратегічне партнерство країн на новий рівень.

 

Крім того, при зустрічі зі Зеленським президентка Молдови використала патріотичне вітання – "Слава Україні". (таймкод 4:47)

 

 

Під час зустрічі глави обох держав вирішили утворити президентську раду – новий постійно діючий формат діалогу та механізм координації й моніторингу реалізації актуальних завдань співпраці.

 

Про створення президентської ради Володимир Зеленський розповів на спільному з Майєю Санду брифінгу в Києві

 

Зеленський і Санду домовились створити президентську раду

 

За його словами, країни планують відновити діалог на найвищому рівні, а також зробити його динамічним.

 

"Для цього ми домовились створити президентську раду, у межах якої будемо формувати стратегію та координувати наші дії для вирішення завдань двостороннього порядку денного", - зазначив глава держави.

 

Пріоритетними сферами для економічного імпульсу будуть енергетика; інфраструктура; транспорт; транзит.

 

Зокрема, Зеленський та Санду вже обговорили будівництво сучасної магістралі, яка поєднає Київ та Кишинів. З цією метою хочуть побудувати прикордонний постовий перехід через Дністер, що скоротить подорож між столицями держав до 5 годин.

 

У спільній заяві глав держав, опублікованій на сайті Офісу Президента, зазначається, що Зеленський та Санду вирішили створити президентську раду "як новий постійно діючий формат діалогу високого рівня і механізм координації та моніторингу реалізації актуальних завдань співпраці".

 

Лідери країн обговорили ситуацію у Придністровському регіоні Молдови.

 

Зеленський висловив подяку сусідній країні за підтримку територіальної цілісності України.

 

Додамо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив переконання, що візит Санду до Києва свідчить про визнання Молдовою авторитету України, пише "Інтерфакс-Україна".

 

Також глава МЗС зазначив, що офіційний візит новообраної лідерки країни-сусідки України свідчить про перезавантаження двосторонніх відносин між державами.

 

"По-перше, головною новиною стало вже те, що свій перший закордонний візит президентка Молдови здійснює саме в Україну... Це говорить про визнання Молдовою авторитету України", – підкреслив Кулеба.

 

За його словами, також в України та Молдови однакові погляди на врегулювання Придністровського конфлікту.

 

Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський наголосив, що Санду не боїться називати Крим українським .