«Слуги народу» знову атакують українську мову - Володимир В’ятрович

17:12, 21.12.2020
«Слуги народу» знову атакують українську мову - Володимир В’ятрович

Нардеп Володимир В'ятрович вважає, що безглуздому проекту закону про мову від депутатів Зеленського місце на смітнику.

Народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович обурений тим, що народні депутати з фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроект, яким  хочуть зробити порушення чинного закону про державну мову безкарним.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Володимир В’ятрович написав на своїй сторінці в мережі Facebook  в понеділок.

 

«Слуги народу» вирішили піти в «послєдній і рєшитєльний бой» проти закону про державну мову – зареєстрували в парламенті законопроект №4528. Перелік авторів красномовний – Бужанський, Дубінський, Шевченко, Гетманцев, Брагар, Качура – загалом 28 діячів, яким не дає спокою право громадян на отримання послуг українською мовою у власній державі», – наголосив Володимир  В’ятрович.

 

Нардеп від «ЄС» також зауважив: «Текст ще не оприлюднено, але судячи з назви і з бурхливої̈ агітації, яку Бужанський упродовж останніх днів проводив серед однопартійців, ідея полягає в тому, щоб зробити порушення закону про мову безкарними. За чинним законом про мову з 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватися українською. Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію (меню, каталоги тощо)».

 

 

І додав: «Однак якщо громадянину відмовилися надавати послуги українською, він може звернутися до Уповноваженого з захисту державної мови. І якщо факт порушення підтвердиться – порушник отримає попередження і має за 30 днів його усунути. Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф».

 

Народний депутат наголошує, що безглуздому проекту закону про мову від депутатів Зеленського місце на смітнику.

 

«Їхня ідея проста як двері – хай в законі про мову буде написано що завгодно. Головне, щоб будь-який українофоб міг цей закон порушувати абсолютно безкарно. Сподіваюся, у профільного комітету і керівництва Верховної Ради вистачить здорового глузду не збурювати цим трешем парламент і суспільство, а відправити його на смітник до решти подібних шедеврів», – резюмував представник «Європейської Солідарності».

 

Як повідомляла "УМ", Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадує представникам бізнесу, що сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року, як це передбачено статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

При цьому, мовний омбудсмен вважає, що штрафи за порушення мовного законодавства не стільки завдаватимуть матеріальних збитків бізнесу, скільки впливатимуть на його репутацію.