Віцепрем'єр Росії Марат Хуснуллін звинувачує кримчан у крадіжці води

19:46, 14.11.2020
Віцепрем'єр Росії Марат Хуснуллін звинувачує кримчан у крадіжці води

Марат Хуснуллін хоче перевірити несанкціоновані підключення до водопроводу» в Криму.

Віцепрем'єр Росії і так званий «куратор» Криму Марат Хуснуллін заявив, що дефіцит води на Кримському півострові пояснюється тим, що її «крадуть» самі кримчани.

 

Тож, на його думку, правоохоронні органи за необхідності можуть бути залучені «для контролю і перевірок несанкціонованих підключень до водопроводу» в Криму.

 

Як передає Україна молода з посиланням на Крим.Реалії про це Хуснуллін сказав після відвідин окупованого Криму.

 

"Ключова проблема втрат – це крадіжка. Цим теж треба займатися, за необхідності треба залучати правоохоронні органи, потрібно взяти на контроль, звідки йде несанкціонований забір, де неправильні прилади обліку стоять, де сьогодні люди спеціально ламають або псують прилади обліку, поливають свої городи. У нас десь не вистачає води вдома, а хтось без лічильника воду ллє скільки завгодно", - заявив Хуснуллін.

 

Російський урядовець запевнив, що програма з обліку і контролю водних втрат у Криму, яка з'явиться до 1 грудня, начебто "дасть певні результати". І додав, що прісної води кримчанам "може вистачити",  якщо влада "ліквідує 50% втрат".

 

Раніше в уряді Росії повідомляли, що достроково направили понад 870 млн рублів на вирішення проблем з водою в окупованому Криму.

 

Нагадаємо, що українська влада неодноразово заявляла, що водопостачання анексованого Криму буде відновлено лише після деокупації півострова.

 

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму у прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

 

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку й підземних джерел. Кримчан закликають економити воду і не сподіватися на воду з Дніпра, яку українці нібито можуть отруїти. 

 

Екологи констатують, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.