У Раді відмовили в акредитації журналістам-розслідувачам

15:40, 28.10.2020
У Раді відмовили в акредитації журналістам-розслідувачам

У ложі преси Верховної Ради не бажають бачити журналістів-розслідувачів.

Комітет Верховної Ради зі свободи слова позбавив акредитації журналістів Слідство.Інфо", “Громадське Донбас”, “Ник Вести” та відмовив ще низці незалежних ЗМІ у можливості працювати в  парламенті. 

 

Про це йдеться у рішенні комітету, яке оприлюднено у ЗМІ.

 

Цю інформацію підтвердила і виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

 

“Перша реакція – шок. Да ні, це фейк. НЕ ФЕЙК! Пресслужба Апарату ВР, на виконання рішення Комітету ВР зі свободи слова, позбавила акредитації цілу низку відомих незалежних ЗМІ – Слідство інфо, Громадське Донбас, Ніквесті, збираємо ще інформацію кого. Порушення законодавства, Конституції і пряма цензура. Що колеги, давно акцій протесту і бойкотів від журналістів ми не робили!” – написала вона у Facebook.

 

Є повний список заборонених ЗМІ у стенограмі на сайті комітету:

 

Головна редакторка “Слідство.Інфо” Анна Бабінець оприлюднила копію листа, яка надійшла до видання з апарату Верховної Ради України.

 

 

"Комітет ВР зі свободи слова заборонив журналістам Слідство.Інфо відвідувати парламент. Ми отримали листа від пресслужби про те, що всіх журналістів нашої агенції позбавлено акредитації, оскільки ми не всебічно висвітлюємо роботу Верховної Ради. Тобто депутатів, які не ходять на роботу, ви не позбавляєте мандату, а журналістів, які викривають парламентарів, позбавляєте акредитації?", - зазначила вона.

 

Бабінець зауважила, що в редакції вбачають у такому рішенні ВР наступ на свободу слова та тиск на незалежні медіа з боку держорганів.

 

"Будемо його оскражувати і обов'язково повідомимо про це всі впливові міжнародні організації", - додала вона.

 

Бабінець вважає таку причину необ'єктивною, оскільки "Слідство.Інфо" зробило проєкт "Посіпаки", який змусив Верховну Раду почати оприлюднювати імена помічників нардепів, які раніше були засекречені.

 

Також редакторка нагадала про розслідування, які, зокрема, стосувалися нардепів Олександра Дубінського, Ігоря Палиці та Олександра Гереги.Ми в "Слідстві.Інфо" вбачаємо в такому рішенні ВР наступ на свободу слова і тиск на незалежні медіа з боку держорганів. Оскаржуватимемо його й обовʼязково повідомимо про це всі впливові міжнародні організації", — повідомила Бабінець.