Справу про Томос проти Порошенка закрили слідчі ДБР

21:51, 31.07.2020
Справу про Томос проти Порошенка закрили слідчі ДБР

Справ проти Порошенка стає менше.

Державне бюро розслідувань закрило кримінальне провадження стосовно можливого "розпалювання релігійної ворожнечі" щодо п’ятого президента Петра Порошенка, яку сам фігурант називав «справою про Томос».

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив в.о. директора ДБР Олександр Соколов у п’ятницю.

 

За його словами, ДБР не оспорювало та не перевіряло питання отримання Україною Томосу про автокефалію.

 

Як пояснив Соколов, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній президент України, насправді стосувалося не Томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито.

 

На його думку, скасування реєстрації УПЦ Київського патріархату повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства. Керівник бюро також застеріг публічних діячів від політизації роботи ДБР та спекуляцій на релігійні теми.

 

«Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає від статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань», - повідомив Олександр Соколов.

 

Він додав, що ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії.

 

«З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позицію державного бюро розслідувань», - наголошує пан Соколов.

 

Як повідомляла «УМ», 18 червня перед судом Порошенко заявив, що проти нього порушили справу через "розпалювання релігійної ворожнечі" за фактом отримання Томосу українською автокефальною церквою.

 

У ДБР підтвердили відкриття справи Службою безпеки України ще у 2019 році.