Трамп і Маск радіють відновленню програми пілотованої космонавтики в США

10:14, 31.05.2020
Трамп і Маск радіють відновленню програми пілотованої космонавтики в США

Ілон Маск радіє успішному запуску космічного корабля Crew Dragon і вже планує політ навколо Місяця.

Президент США Дональд Трамп був присутній на запуску космічного корабля Crew Dragon в Космічному центрі імені Кеннеді на мисі Канаверал. Американський лідер спостерігав за історичною подією, яка ознаменувала відновлення програми пілотованої космонавтики в США.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ в неділю.

 

Дональд Трамп одразу привітав главу компанії SpaceX Ілона Маска з успішним запуском космічного корабля. При цьому журналістам не вдалося почути, про що говорили Трамп і Маск в Космічному центрі імені Кеннеді.

 

"Я радий оголосити, що капсула Crew Dragon досягла низької навколоземної орбіти і що наші астронавти почувають себе відмінно", - розповів Трамп пізніше, виступаючи у Флориді.

 

За словами Трампа, США вдалося покласти край епосі, протягом якої існувала залежність від інших країн при відправці астронавтів у космос.

 

"Наші колишні лідери поставили нас в ситуацію, коли відправка наших астронавтів у космос залежала від інших країн. Тепер з цим покінчено. Десятиліття, протягом яких ми лише втрачали час і майже нічого не робили, тепер офіційно залишилися в минулому ", - наголосив президент США натякаючи на залежність від російських кораблів «Союз».

 

Трамп наголосив, що американське національне космічне агентство (NASA) і компанія Ілона Маска SpaceX відправили "американських астронавтів на американській ракеті і з американської території".

 

Тоді як голова SpaceX Ілон Маск розповів, коли хотів би реалізувати політ навколо Місяця.

 

"Гадаю, є у мене таке бажання, щоб ми зробили це (політ до Місяця – Ред.) через два роки, але це може бути і через чотири. Гадаю, про два роки і мови бути не може. Я був би здивований, якби ми зробили це через чотири роки", - додав сказав пан Маск.

 

Відомо, що астронавти Дуглас Герлі і Боб Бенкен досягнуть Міжнародної космічної станції 31 травня о 17:29 за київським часом, а на 19:45 заплановане відкриття люку між МКС та Crew Dragon.

 

На відміну від вантажних кораблів Dragon, які після зближення з МКС підчіплював дистанційний маніпулятор, Crew Dragon оснащений автоматичною системою стикування. На етапі зближення зі станцією астронавти випробують систему ручного управління корабля.

 

Як повідомляла «УМ», вперше за майже 10 років двоє американських астронавтів полетіли на Міжнародну космічну станцію (МКС) не на російському "Союзі", а на американському кораблі. Вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в $50 мільйонів. "Роскосмос" бере за цю послугу майже вдвічі більше - $90 мільйонів.

 

Запуск відбувся з другої спроби: в минулу середу його скасували за 17 хвилин до розрахункового часу через несприятливі погодні умови.