Посол в Німеччині Мельник вважає заяви Шредера приниженням українців

09:10, 29.05.2020
Посол в Німеччині Мельник вважає заяви Шредера приниженням українців

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав "приниженням України та українців" висловлювання ексканцлера, голови ради директорів компанії "Роснефть" Ґерхарда Шредера, який назвав дипломата "карликом із України".

 Як інформує УМ, про це посол сказав у коментарі Крим.Реалії.

 

"За допомогою нового модного подкасту пан Шредер заходився відбілювати свій пошарпаний у Німеччині імідж. Хоча і цей креатив навряд чи допоможе. Його ім’я назавжди закарбується у всесвітній історії як синонім цинічного лобіста Кремля, який попри свої потуги зазнав провалу. Адже завдяки особисто Канцлеру (Німеччини Ангелі – ред.) А.Меркель та великій коаліції, яким ми, українці, надзвичайно вдячні, санкції проти Росії продовжуватимуть діяти, а "Північний потік-2" продовжуватиме буксувати", – сказав Мельник.

 

Він зазначив, що Шредер "з останніх сил прагне зберегти хорошу міну при поганій грі".

 

"Замість того, щоб надати німецькому суспільству чесну відповідь на питання про залежність його позиції від газпромівсько-роснєфтинських гонорарів, він втрачає самоконтроль, переходить на особистості, вдаючись до сумнівного лексикону. У німецькій мові слово "Zwerg" (яким Шредер обізвав Мельника – ред.) має декілька значень. Чомусь слабо віриться у те, що у подкасті згадувалася саме «маленька істота у людській подобі, яка фігурує у казках та сагах і здебільшого готова прийти на допомогу" (Словник Duden)", – каже посол.

 

Мельник продовжив: "Як випливає із тональності і контексту, очевидно саме "карлик" і мався на увазі, а цей вираз, згідно з тлумачним словником, має відверто дискримінаційну конотацію, прямо натякаючи на меншовартісність. Втім ідеться про зневажливе ставлення не до особи посла. Мова йде про зухвале приниження України та українців. І коли подібні фрази на адресу моєї батьківщини і співгромадян лунають із німецьких уст, а тим більше колишнього топ-політика, то такі порівняння не є чимось безневинним або легковажним. Вони мають дуже і дуже негарний присмак. Більше того, вони є надзвичайно небезпечними, бо мимоволі відроджують злих духів нетерпимості і ненависті".

 

Як повідомляла УМ, колишній канцлер Німеччини, нинішній голова ради директорів компанії "Роснефть" та глава комітету акціонерів компанії Nord Stream AG Герхард Шредер завів подкаст і у першому випуску образив посла України в Німеччині Андрія Мельника.

 

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар назвав "підлою" і "низькою" заяву колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який обізвав українського посла у ФРН Андрія Мельника карликом.

 

Кілька тижнів тому посол Мельник заочно запропонував колишньому канцлеру ФРН Герхарду Шредеру парі щодо його заяви про те, що Крим нібито «ніколи не повернеться до складу України».

 

Посол України у ФРН також відмовився брати участь разом з росіянами у церемонії вшанування 75-річчя завершення битви за Берлін.

 

Пан Мельник також розповів, як влаштовує "холодний медійний душ" тим німецьким політикам, які заграють з Росією.