Музей Гончара штурмували бійці ДБР без рішення суду, фото

19:01, 26.05.2020
Музей Гончара штурмували бійці ДБР без рішення суду, фото

Спецпризначенці ДБР штурмом прорвалися у відомий Музей Івана Гончара на київському Печерську у вівторок ввечері. При цьому, штурмовики не мали жодних дозвільних документів на обшук і застосували силу до журналістів і нардепів, попри недоторканність останніх.

 

Ще й виламали двері до відомого музею. Щонайменше одна журналістка постраждала – дівчина сиділа на асфальті і стогнала після штурму.

 

Про це повідомляє «Україна молода» у вівторок.

 

 

Причина свавілля ДБР, вочевидь, полягає в тому, що цього дня у Музеї Гончара Петро і Марина Порошенки відкрили виставку картин з родинної колекції і продемонстрували поруч з полотнами всі необхідні митні документи.

 

Напередодні Порошенка викликали на допит до ДБР у провадженні про нібито незаконне переміщення через кордон культурних цінностей. Утім, експрезидент виставив у музеї ще й документи, які засвідчили безпідставність підозр слідчих ДБР.

 

 

Після нападу ДБР на культурну установу директор музею ім. Гончара Петро Гончар подав заяву до поліції щодо пошкодження майна.

 

«Сталося незаконне вторгнення правоохоронних органів до споруди музею. Без рішення суду. Представники ДБР заблокували вхід і перешкоджають потраплянню директора до приміщення музею, зокрема до зали із виставкою. Слідчі увірвалися до будівлі, зламавши вхідні двері. Директором музею було подано заяву до поліції щодопошкодженнямайна», - повідомилиумузеї.

 

У музеї вимагали від представників влади пояснення цих дій.

 

 

Близько 19.00 вечора працівники ДБР залишили музей у тонованому мікроавтобусі без пояснень. Адвокати Порошенка стверджують, що з виставки зникли не картини, а окремі митні документи на них, які підтверджували законність їх придбання родиною Порошенка. 

 

Зникнення митних декларацій згодом підтвердили і працівники Музею Івана Гончара, які оприлюднили відповідні світлини з експозиції після "візиту" ДБР. 

 

Зауважимо, що слідчі ДБР приходили до Музею Гончара вдень, але після появи адвокатів і нардепів від "Європейської солідарності" пішли геть. Втім, згодом до музею прибули бійці ДБР у чорній формі спецпризначенців, в бронежелетах і масках. 

 

Зазначимо, що раніше адвокат Ігор Головань, коментуючи відеовиклик на допит Порошенка від ДБР, заявив, що незаконні виклики невідомо куди на догоду президенту Зеленському задовольняти ніхто не буде.