Справа Гандзюк: генпрокурорка Венедіктова роздратована акціями протесту, фото, відео

08:15, 28.04.2020
Справа Гандзюк: генпрокурорка Венедіктова роздратована акціями протесту, фото, відео

Активісти палили фаєри на Банковій і вимагали звільнення генпрокурорки Венедіктової через завершення слідства у справі Гандзюк.

Завершення досудового слідства у справі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк неабияк обурило громадських активістів, які провели акції протесту під Офісом президента, а згодом і під елітним будинком в центрі Києва, де мешкає генпрокурорка Ірина Венедіктова.

 

Більше сотні активістів скандували: «Хто замовив Катю Гандзюк?» на Банковій та «Венедіктова виходь!» на вулиці Круглоуніверситетська, де мешкає очільниця ГПУ пізно ввечері у понеділок.

 

Як інформує «Україна молода», акцію провела спільнота «Хто замовив Катю Гандзюк», яка вела пряму трансляцію у Facebook.

 

У ній також взяли участь окремі правозахисники, адвокати, громадські діячі і волонтери. 

 

 

Зокрема, на Банковій активісти вимагали пояснень від президента Володимира Зеленського через завершення досудового слідства у резонансній справі Катерини Гандзюк. А також наполягали на звільненні з посади генпрокурора Ірини Венедіктової, яка це допустила.

 

На думку активістів, закриття справи свідчить про "злиття справи" новою генеральною прокуроркою Іриною Венедіктовою та грає на користь стороні захисту, оскільки останні зможуть заявляти про недостатню кількість доказів.

 

До протестувальників вийшли речниця президента України Юлія Мендель та прокурор у справі Андрій Сенюк. Трохи згодом до них долучився заступник генпрокурора Олексій Симоненко.

 

Пані Мендель запевнила, що почула, чим не задоволені активісти та додала, що наразі реакції від президента ще немає.

 

Після дискусій із прокурорами, які так і не озвучили імена замовників вбивства Катерини Гандзюк, активісти пішли під будинок, де імовірно мешкає Венедіктова, щоб з нею зустрітися. На подвір’ї вони встановили портативну колонку та скандували "Венедіктова, виходь!".

 

А на асфальті перед входом ще й написати "Тут живе подруга вбивць Гандзюк", а також запалили фаєри.

 

 

На заході були присутні також правоохоронці та представники поліції діалогу.

 

Акція протесту під вікнами і на очах у сусідів неабияк роздратувала генарокурорку Ірину Венедіктову. Але відреагувала вона через кілька годин після її завершення.

 

«Правозахисники не приходять волати на дитячі майданчики, не плюють в пісочниці, не лякають пенсіонерів. Правозахисники - це зовсім про інше», - написала Ірина Венедіктова пізно вночі у вівторок у Facebook.

 

І додала: «Орган досудового розслідування, відреформована прокуратура і відреформований суд - це не те, 2 роки розслідування, кількість слідчих і прокурорів, що врази перевищує кількість осіб з файерами - це не те, є тільки власне бачення як має бути, але це також неточно. 55 томів справи - не цікавить».

 

Наприкінці генпрокурорка додала: «Ви хочете правди? - Почався процес ознайомлення з матеріалами слідства».

 

Як повідомляла УМ, 27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

 

Тоді як активісти вважають, що справу про організацію нападу на активістку Катерину Гандзюк правоохоронці передають до суду, не завершивши проведення усіх слідчих дій.

 

 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за три місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

 

Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.

 

6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.

 

Громадські активісти наполягають, що до вбивства Гандзюк причетні херсонські чиновники Андрій Гордєєв та Євген Рищук.

 

Олексію Левіну оголосили підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк взимку 2019 року. Та згодом у квітні Генпрокуратура змінила статтю. За версією офіційного слідства, він разом із головою Херсонської облради Владиславом Мангером організував замовлення нанесення тяжких тілесних Гандзюк, що спричинило смерть.