Під ДБР відбулася акція на підтримку Чорновол попри карантин

14:57, 14.04.2020
Під ДБР відбулася акція на підтримку Чорновол попри карантин

У ДБР спростовують інформацію Чорновол про те, що їй інкрімінують вісім статей Кримінального кодексу України.

Колишній народний депутат Тетяна Чорновол прийшла сьогодні до Державного бюро розслідувань. Однак заявила, що не даватиме свідчення.

 

Про це передаєють українські ЗМІ з посиланням на заяву Чорновол перед допитом у ДБР 14 квітня.

 

""Я йду на свій перший допит. Мною прийнято рішення йти за статтею 63 Конституції України, яка дає мені можливість не давати показання. Я брала участь... підпалювала офіс "Партії регіонів"... але свідчення давати не буду, щоб не дати їм можливості притягувати до відповідальності інших майданівців за моїми свідченнями", - сказала Чорновол.

 

Під будівлею ДБР проходить мітинг на підтримку Чорновол. Зокрема представники партії "Європейська солідарність" прийшли під Державне бюро розслідувань.

 

Колишній голова Верховної Ради Андрій Парубій, активний учасник "Революції гідності", виступив в оточенні свої соратників, яких було не менше шістьох. Із ним був, зокрема, Володимир В’ятрович.

 

Усі присутні були у масках чи респіраторах, хоча вимогу карантину щодо "не більше двох" порушили.

 

Андрій Парубій заявив, що влада спеціально обрала час карантину, щоб не було протестів через справу проти Тетяни Чорновол щодо нібито умисного вбивства робітника Володимира Захарова в офісі "Партії регіонів" 18 лютого 2014 року.

 

Він вважає, що влада просуває версію Кремля, що "майданівці атакували правоохоронців" і що був "державний переворот".

 

Сама Чорновол пізніше заявила, що генпрокуратура перекладає відповідальність за запобіжний захід їй на ексзаступника глави АП часів Януковича Андрія Портнова.

 

Вона повідомила, що запобіжний захід їй має обирати суддя Печерського райсуду Сергій Вовк, якого колишня нардепка вважає "суддею Портнова".

 

При цьому в офіційному клопотанні прокуратури йдеться про "застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту" для Чорновол.

 

Екснардепка вважає, що суддя може застосувати суворішу санкцію, а таким клопотанням генпрокурор Ірина Венедіктова просто перекладає відповідальність із себе на Портнова.

 

"Венедиктова умиває руки і перекладає відповідальність за взяття під варту на Портнова. Суддя має повне право на жорсткішу санкцію, тим паче, що стаття серйозна і відповідальність - "вишка", - написала Facebook-сторінці Чорновол.

 

При цьому сам Андрій Портнов звинуватив Венедіктову у тому, що позиція прокуратури щодо Чорновол занадто м’яка.

 

 "Прокурори і слідчі ДБР, які підкоряються Венедіктовій офіційно в письмовому клопотанні просять суд не брати під варту підозрювану у вбивстві Чорновол. Це все, що вам потрібно знати про позицію влади до вбивств і їх рефлексії по відношенню до Майдану. Герой Майдану, скоїв вбивство, організував масові розстріли - на свободу", - написав Портнова у Telegram-каналі.

 

У Державному бюро розслідувань заявили, що інформація, озвучена колишнім нардепом Тетяною Чорновол про те що їй інкрімінують вісім статей Кримінального кодексу України недостовірна.

 

У заяві ДБР повідомляється, що рішення про виділення кримінального провадження щодо Чорновол та визначення підслідності у ньому за ТУ ДБР, розташованому у Києві, прийнято 25 березня 2020 прокурором Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках. На дату ухвалення рішення вказаний Департамент перебував у підпорядкуванні заступника Генерального прокурора Трепака В.

 

"Перший заступник Директора ДБР Олександр Бабіков відповідно до ст. 3 Кримінального процесуального Кодексу України не є керівником органу досудового розслідування, не може приймати процесуальні рішення та впливати на хід розслідування кримінального провадження щодо Чорновол“,- зазначається в повідомленні.

 

Також з моменту створення Управління з розслідування “справ Майдану” у Державному бюро розслідувань, воно підпорядковується в.о. Директору ДБР Олександру Соколову.

 

Окрім того, у заяві зазначається, що висловлювання Юрія Луценка що Януковичу, Захарченку, Якименку і Шуляку повідомлено про підозру у грудні 2018 року, а подані клопотання щодо них про дозвіл на заочне засудження блокувалися адвокатами серед яких був Бабіков є недостовірними.

 

"Затримання Чорновол після оголошення повідомлення про підозру за відсутності дозволу слідчого судді на її затримання неможливе. Про такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася. Тетяна Чорновол не підозрюється (обвинувачується) у організації чи участі у масових протестах. Інформація, озвучена Чорновол про те, що їй інкримінується вчинення злочинів, передбачених ст. 170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є недостовірною“,- йдеться в заяві.

 

Також повідомляється, що тримання під вартою є найбільш суворим запобіжним заходом. На відміну від Кримінально-процесуального кодексу 1961 року, у КПК 2012 року запроваджено вимоги, відповідно до яких сама тяжкість вчиненого злочину не є безумовною підставою для застосування до особи тримання під вартою.

 

Нагадаємо, Чорновол заявила, що слідчі Державного бюро розслідувань інкримінують колишньому народному депутату України Тетяні Чорновол вісім статей Кримінального кодексу України.

 

 

Як повідомляла УМ, слідчі ДБР 10 квітня на світанку провели обшук у колишньої народної депутатки Тетяни Чорновол у справі щодо смерті чоловіка в офісі "Партії регіонів" під час Революції гідності.


Після цього у ДБР повідомили їй про підозру у вбивстві під час пожежі в офісі "Партії регіонів" в 2014 році.


Експрезидент Петро Порошенко звинуватив ДБР у брехні та вважає кримінальне провадження проти Чорновол спробою переписати історію під диктовку Кремля.


У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков назвав повідомлення Чорновол про підозри у вбивстві неадекватними та ганебними, і у зв'язку з цим запропонував першому заступнику директора ДБР Олександру Бабікову залишити державну службу.


18 лютого 2014 року у будівлі "Партії регіонів" на вулиці Липській сталася пожежа, люди захопили офіс.