Путін узаконив визнання українців і білорусів носіями російської мови

10:26, 19.03.2020
Путін узаконив визнання українців і білорусів носіями російської мови

Володимир Путін у анексованому Севастополі 18 березня 2020 року.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який визнає українців і білорусів носіями російської мови. Відтак, цим законом українці і білоруси звільняються від спеціального іспиту для отримання громадянства РФ.

 

Зокрема, Путін підписав Федеральний закон "Про внесення змін до статті 331 Федерального закону "Про громадянство Російської Федерації".

 

"Федеральним законом встановлюється можливість визнання громадян Республіки Білорусь та України, які вільно володіють російською мовою, носіями російської мови без проходження процедури співбесіди при наявності підстав", - йдеться у законі.

 

Порядок подачі українцями та білорусами заяв на визнання носіями російської мови визначатиме МВС Росії. Воно ж отримає повноваження за узгодженням з міносвіти визначати єдиний критерій для визнання іноземців носіями російської мови.

 

Відповідний законопроєкт спочатку пройшов розгляд у двох палатах російського парламенту. Держдума ухвалила його 5 березня, а 11 березня – підтримала Рада Федерації.

 

Нагадаємо, зараз іноземні громадяни та особи без громадянства можуть бути визнані носіями російської мови за результатами співбесіди, яку проводить профільна комісія. Такий статус дає право отримати громадянство РФ за спрощеною процедурою.

 

Як повідомляла «УМ», МЗС України передало ноту протесту зовнішньополітичному відомству Росії через незаконний візит російського президента Володимира Путіна до анексованих Автономної Республіки Крим та Севастополя 18 березня.