Рада попередньо схвалила скорочення кількості депутатів на третину

13:33, 04.02.2020
Рада попередньо схвалила скорочення кількості депутатів на третину

Верховна Рада України ухвалила в цілому проект постанови №1017/п1 про попереднє схвалення проекту закону №1017 про внесення змін до Конституції України щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України до 300 нардепів, визначений Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.

 

Відповідне рішення підтримали 236 народних депутатів України.

 

Законопроект №1017 про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України передбачає зменшення конституційного складу Верховної Ради України, закріплення додаткових умов реалізації права бути обраним народним депутатом України та закріплення пропорційної виборчої системи.

 

Так, законопроектом передбачається зменшення конституційного складу ВРУ з 450 до 300 нардепів. Окрім того, передбачається, що народним депутатом може бути лише людина, яка володіє державною мовою та постійно проживає на території України не менше останніх п’яти років. Також закон передбачає, що ВРУ обирається за пропорційною виборчою системою.

 

Окрім того, зазначається, що ВРУ, обрана до набрання чинності цього закону, продовжує виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України.

 

"Згідно з висновком Конституційного суду, суд визнав законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 та 158 Конституції України", - зазначив під час обговорення законопроекту представник Президента Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський.

 

Своєю чергою, комітет ВР з питань правової політики, за результатами повторного розгляду законопроекту, рекомендував Раді попередньо його схвалити.

 

Нагадаємо, у грудні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційним законопроект про зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи.

 

Своєю чергою голова ВРУ Дмитро Разумков заявив, що він "не ворожка" і не знає, чи підтримають парламентарі законопроект про скорочення кількості народних депутатів України.