Навчимо, кого захищати: Зе-команда планує наступ на профспілки

10:48, 14.01.2020
Що, дреллю «запахло»? Звісно, пішла вібрація — а чутки зміцнюються чіткою аргументацією: нинішньому уряду, ймовірно, необхідно готуватись до перестановочних кадрових «веснянок».
 
Причина плаває на поверхні — система розбалансована, в економіці ручне управління, бюджет дірявий, чи робиться вигляд, що дірявий. Що є істиною, вже значення не має, бо чи це так, чи маніпуляція — усе від лукавого. 
 
І що маємо наразі в підсумку? Не помилимось, якщо зазначимо, що серед цих, хто після «гройсманівських», звісно, чимало не аристократів, але щоб так не володіти обличчям! Потрібні маски, їх пошук інтенсивно ведеться.
 
А ніхто не обіцяв, що буде легко! Ну що поробиш, пішов поїзд, пацани. Чекайте наступного. Рух на нашому вузлі інтенсивний, щось та підгребе. Доки Гончарук особисто «стрілкою завідує». 
 
І підгребло: в Україні хочуть переглянути діяльність профспілок, щоб ефективні могли отримати доступ до ресурсів, а інші були зупинені. Ефективні в чому? 
 
Загальновідомо, що про урядові провтики найкраще і найдоступніше завжди розповідають саме профспілки, водночас нагадуючи владі, що крісла у високих кабінетах видаються на певний термін, а не в довічне користування. Профспілкові організації надають співвітчизникам повний спектр роз’яснювальних та відставкопідготовчих робіт: акції, мітинги, протести, пікети… 
 
Рупором iмовірного «апокаліпсису»  для трудових професійних спілок став міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. Він заявив, що в Україні необхідно переглянути діяльність профспілок. 
 
«Профспілки повинні захищати права робітників. Чи роблять вони це ефективно? Особливо на підприємствах, де у людей немає альтернативи. Тобто там, де не працює конкуренція за працівника. Наприклад, чи борються профспілки за право робітника дихати чистим повітрям на металургійному заводі? Або за право шахтаря спускатися в шахту, де правильно забезпечена безпека праці? За право робітника отримувати високу зарплатню, навіть коли підприємство є монополістом на ринку праці?» — так, на думку Милованова, виглядає притомна аргументація перегляду та реорганізації діяльності профспілок.
 
Заради справедливості зазначимо, що, як сказав міністр, є профспілки, які здебільшого не борються за права робітників, а працюють на керівництво підприємств. Також він зауважив, що існують профспілки, які нічого не роблять і отримують обов’язковий відсоток із зарплатні робітників.
 
«Ситуація з профспілками повинна бути змінена. Справжні, ефективні профспілки повинні отримати доступ до ресурсів. А ті, хто паразитують на робітниках, повинні бути зупинені», — вважає міністр розвитку економіки Тимофій Милованов.
 
Щоправда, нічого в цих намірах не говориться про критерії, за якими визначатиметься ефективність профспілок. Це наштовхує на думку, що й у цьому разі вимірювати кривизну діяльності проф­спілкових об’єднань підходитимуть із ватерпасом власного виробництва для внутрішнього вжитку, що не має нічого спільного із загальноприйнятими світовими стандартами.
 
І так, між іншим, нагадаємо, що, наприклад, лідер одного з найвпливовіших в Україні незалежного профспілкового об’єднання працівників гірничовидобувної галузі наразі є депутатом Верховної Ради за списком ВО «Батьківщина».