Білий дім оприлюднив стенограму першої розмови Трампа і Зеленського: текст (оновлено)

17:04, 15.11.2019
Білий дім оприлюднив стенограму першої розмови Трампа і Зеленського: текст (оновлено)

Дональд Трамп (фото з відкритих джерел)

Білий дім опублікував стенограму першого телефонного дзвінка між президентом  США Дональдом Трампом та президентом України Володимиром Зеленським.
 
Повну версію стенограми публікує видання Axios.
 
Телефонна розмова відбулася 21 квітня після перемоги Зеленського на президентських виборах, за два місяці до телефонного дзвінка 25 липня, який знаходиться в центрі розслідування про імпічменту Трампа.
 
У цій розмові Трамп вітає Зеленського із перемогою у другому турі президентських виборів в Україні. Американський президент запросив українського приїхати до Вашингтону, на що Зеленський погодився. Окремо Зеленський наголошує, що буде практикуватися в англійській мові, аби провести зустріч із Трампом винятково англійською.
 
Трамп останнім часом неодноразово згадував про цю телефонну розмову і говорив, що в ній не було ніяких порушень, як і в розмові 25 липня, зокрема, не було натяків на необхідність розслідування проти Джо Байдена та його сина.
 
Дослівна стенограма розмови Трампа та Зеленського, оприлюднена Білим домом 15.11.2019
 
Трамп: Хочу вас привітати з тим, як класно ви це зробили, і вітаю з фантастичними виборами.
 
Зеленський: Приємно від вас це почути. Дуже дякую! Це дуже приємно - почути таке від вас, я ціную ваше привітання, вдячний за привітання.
 
Трамп: Це були неймовірні вибори.
 
Зеленський: Ще раз дуже дякую. Ви бачите, ми дуже старалися, ми зробили все, що могли. І у нас був величний приклад - це ви.
 
Трамп: Я думаю, ви чудово працюватиме (як президент). У мене багато друзів в Україні, які вас знають і яким ви подобаєтеся. У мене також багато друзів з України, і вони, чесно, очікували, що ви переможете. Те, що ви зробили - це вражаюче!
 
У якомусь сенсі я ж зробив щось схоже. Ми в США маємо величезний успіх, у нас економіка у приголомшливому стані, найкраща за всю історію.
 
Та я хотів вас просто привітати. Не сумніваюся, що ви будете фантастичним президентом.
 
Зеленський: Перш за все, дуже дякую вам за привітання. Ми в Україні є незалежною країною, і ми плануємо робити все для людей. Ви, як я вже сказав, є чудовим прикладом для нас.
 
Ми сподіваємося досягти в нашій роботі того, що змогли ви. І ви завжди будете для багатьох великим прикладом. Ви - чудовий приклад для наших нових управлінців.
 
Я також хотів би запросити вас, якщо можливо, на  інавгурацію. Я знаю, наскільки ви зайняті, але якщо ви знайдете можливість приїхати на церемонію інавгурації, бути з нами в цей день, це було би чудовим, величним кроком з вашого боку.
 
Трамп: Ну, добре. Я подумаю над цим. Що ж - дайте дату цієї події і як мінімум ми надішлемо вагомого представника. Можливо, навіть більше, ніж одна людина зі Сполучених Штатів буде з вами в цей великий день. Так що від нас хтось точно буде. Як мінімум, хтось на дуже, дуже високому рівні буде з вами. Справді, це ж буде неймовірний день для неймовірних досягнень.
 
Зеленський: Ще раз дякую, і ми дуже чекаємо вашого візиту або візиту високої делегації. Бо ж у нас така чудова країна, що не описати словами - наскільки милі, теплі і дружні наші люди, наскільки смачна і вишукана наша кухня, і наскільки прекрасною є Україна. Словами не описати нашу країну, тому найкраще було б, щоб ви самі її побачили. Тому, якщо ви можете приїхати, то це буде чудово. Так що я вас ще раз запрошую.
 
Трамп: Що ж, я згоден з вами щодо вашої країни, і з нетерпінням чекаю на це.
 
Коли я володів конкурсом "Міс Всесвіт", там завжди були чудові люди, а Україна завжди була дуже добре представлена. Так що коли ви вже припрацюєтеся (як президент, - ред.) і будете готові, то я хотів би запросити вас до Білого дому. У нас буде багато про що поговорити, і ви весь час матимете нашу підтримку.
 
Зеленський: Так, дякую за запрошення. Ми приймаємо це запрошення і дуже чекаємо візиту. Знову дякую. Вся команда і я з нетерпінням чекаємо цього візиту. Ще раз дякую за привітання.
 
Але я все одно думаю, що було б чудово, якби ви могли приїхати і побути з нами в цей дуже важливий день нашої інавгурації.
 
Результати ж неймовірні - і дуже вражаючі для нас (очевидно, йдеться про результати другого туру виборів - ЄП). Так що це буде абсолютно фантастично, якщо б ви змогли приїхати і бути цього дня з нами.
 
Трамп: Дуже добре, ми повідомимо дуже скоро, і ми побачимося скоро у будь-якому разі. Тому вітаю, і передайте, будь ласка, привіт українському народу і вашій родині. Дайте їм знати, що я надіслав найкращі побажання від моєї країни.
 
Зеленський: Так, дякую ще раз. Отже, гарного вам польоту (в Україну), і побачимося".
 
Трамп: Бережіть себе і скажіть сьогодні величну промову. Бережіть себе, скоро ми побачимося.
 
Зеленський (очевидно, перейшов на англійську): Дуже дякую. Мені ще складно, але я буду тренуватися  говорити англійською, і ми зустрінемося (розмовляючи) англійською. Дуже вам дякую.
 
Трамп: (Сміється) Це пречудово почути! Це справді добре. Я б не зміг так само вашою мовою. Я дуже вражений. Вам дуже дякую.
 
Зеленський: Дуже дякую, побачимося дуже скоро.
 
Трамп: Чудового дня. Успіхів.
 
Зеленський: До побачення.
 
---- Кінець розмови ----
 
Нагадаємо, 25 вересня Білий дім оприлюднив текст телефонної розмови між президентом США Дональдом Трампом і президентом України Володимиром Зеленським.  У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде "стовідсотково його людиною" і займеться справою Байдена.

 

Коментуючи опубліковану стенограму, Трамп заявив, шо не чинив тиску на Зеленського. Сам Зеленський заявив, що не давав згоди на публікацію телефонної розмови із Трампом. Також він відмовився публікувати українську версію його розмови з Трампом

 

Демократка, спікерка Палати представників Ненсі Пелосі: "Публікація записів дзвінка Білим домом підтверджує, що мала місце поведінка президента, що підриває цілісність наших виборів, престиж посади, яку він обіймає, і нашу національну безпеку".

 

Після скандалу навколо розмови Трампа й Зеленського спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку.