Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про продаж землі

15:42, 13.11.2019
Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про продаж землі

Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 від "Слуги народу" щодо продажу сільськогосподарської землі.

 

Відповідне рішення на засіданні Верховної Ради 13 листопада підтримали 227 з фракції «Слуга Народу» та 13 позафракційних.

 

Ініціатором законопроєкту № 2178-10 були нардепи "Слуги народу". Законопроєкт № 2178 був Кабінет міністрів, проте нардепи подали 10 альтернативних проєктів закону. Комітет Ради рекомендував голосувати за законопроєкт "слуг народу".  

 

Засідання 13 листопада почалося із затримкою, бо депутати від "Батьківщини" та "Опозиційної платформи – За життя" блокували президію та трибуну.

 

Нардеп зі "Батьківщини" Іван Кириленко закликав спікера ВР Дмитра Разумкова відмовитися вести засідання і порівняв засідання 13 листопада із прийняттям диктаторських законів 16 січня 2014 року.

 

Разумков відповів, що закони 2014 року обмежували права громадян на противагу законів про ринок землі, які права громадян розширюють.

 

Проти ринку землі також виступала лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко. За її словами, у пропонованому законі не урегульовано питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством.

 

Також Тимошенко бентежить дозволена межа продажу землі в одні руки – 200-210 тисяч гектарів. На думку політика, прийняття ринку землі, зробить Україну – "країною третього світу".

 

Нардеп від "Слуги народу" Мар’ян Заблоцький зачитав у Раді законопроєкт Тимошенко від 2008 року про скасування мораторію на продаж землі. Законопроєктом від 2008 року пропонувалося також продавати землю іноземцям та іноземним компаніям.

 

У відповідь Тишошенко, назвала нардепа представником "зарвавшогося олігарха" Кернел груп. Тимошенко сказала, що Заблоцький за гроші лобіює "чорні закони", а у 2008 році йшлося про продаж не сільськогосподарської землі.

 

"І ви, пане Заблоцький, представляючи тут олігархію аграрну, не будете в Україні робити політику, ви будете сидіти, за те, що ви зробили для України і за те, що ви брали з бюджету брали НДС, які ви не заплатили державі", - заявила Тимошенко.

 

Депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська переконана, що українські громадяни сьогодні не готові до відкриття ринку землі. На її думку, це питання має бути винесене на референдум перед голосуванням у Раді.

 

Нагадаємо, народний депутат Сергій Шахов заявив, що під час другої Світової війни "фашисти вивозили український чорнозем".

 

"Хто сьогодні буде відповідати перед майбутніми поколіннями за нашу землю, яка сьогодні є на першому місці в світі? Дві третини чорнозему, яку фашисти вивозили під час другої Світової війни. Хотіли розкрасти нашу землю. І наші діди, які проливали кров, не дали цього зробити", - стверджує Шахов.

 

Як повідомляла УМ, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов представляв проєкт закону "Слуги народу" про скасування мораторію на продаж сільгоспземлі №2178-10 під крики "Ганьба!" і в оточенні противників такого закону.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 13 листопада збирав фракцію "Слуги народу" через питання ринку землі.

 

Зранку мітингувальники під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

 

«Європейська Солідарність» запропонувала розробити новий законопроєкт про землю