Замміністра Юрія Гримчака затримали за підрзрою в хабарі в 1,1 млн доларів

22:16, 14.08.2019
Замміністра Юрія Гримчака затримали за підрзрою в хабарі в 1,1 млн доларів

(фото Радіо Свобода)

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак та його помічник затримані в справі про вимагання 1,1 мільйона доларів хабара.

 

Про це повідомила Служба безпеки України.

 

Гримчака та його спільника затримали під час отримання першої частини хабара в розмірі 480 тис. доларів США.

 

Як стверджують у відомстві, затриманні вимагали хабар від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави.

 

"Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. доларів вони були затримані "на гарячому". Слідчі дії відбувались за процесуального керівництва прокурорів відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ", - йдеться в повідомленні.


Кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ та УСР ГПУ.  

 

Частина 4 статті 190 Кримінального кодексу України передбачає покарання за шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою. Воно карається позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

 

Гримчака затримали близько 21:40, коли він пішов до магазину на Подолі в столиці. 

 

 

Пізніше генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Юрій Гримчак і його помічники вимагали гроші за вплив на чиновників Міністерства культури України. 

 

"Так, це правда. ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 млн доларів мого колишнього помічника і депутата Ю. Гримчака", - написав Луценко у Фейсбук. 

 

 

"НСРД свідчить, що він та його помічники вимагали кошти за вплив на рішення судів та чиновників Мінкультури для прийняття замовлених рішень. Соромно за нього", - додав Луценко.

 

Також, як пише Радіо Свобода, в Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій заявили, що затримання Юрія Гримчака не стосується його роботи у відомстві.

 

"За інформацією, яка є в розпорядженні МТОТ, затримання Юрія Гримчака не стосується його роботи в МТОТ і не пов'язане з виконанням ним посадових обов'язків як заступника міністра. Більше того, повідомлення в ЗМІ щодо затримання помічника заступника міністра також не є коректним, оскільки у штатному розписі міністерства немає посади "помічник заступника міністра". Згадана в ЗМІ особа не є працівником МТОТ", – заявили у міністерстві.

 

Як повідомляє "24 канал", помічнику Юрія Гримчака стало погано під час затримання. Йому викликали швидку, а лікарі діагностували у нього високий тиск.

 

                фото: 24 канал

 

Зазначається, що затримання так званого помічника Юрія Гримчака - Ігоря Овдієнка, відбулося близько 20:00 на проспекті Перемоги, поблизу метро Нивки.

 

 

За словами медиків, у нього різко підскочив тиск – до позначки 230/170. Адвокат Овдієнка додав, що у його підзахисного цукровий діабет та ІІ група інвалідності.

 

"24 канал" також повідомляє, що саме в авто Range Rover, у якому був Овдієнко, правоохоронці знайшли 480 тисяч доларів.

 

               фото: 24 канал

 

 

В СБУ заявили, що  більше місяця стежили за тим, як заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрій Гримчак і пов'язаний з ним "помічник" Ігор Овдієнко отримували першу частину хабара. 



Зазначається, що першу частину хабара Гримчаку й Овдієнкові передали раніше - у розмірі понад 600 тисяч доларів США. Ці гроші вони конвертували у "своїх" валютних обмінниках.



СБУ відстежувала ці операції, відразу ж вилучаючи гроші з обмінників, щоб не втратити їх, оскільки вони були прямим речовим доказом. Уся операція трималася в суворій таємниці, і керівництву обмінників "зашивали роти". Так тривало більше місяця.



Коли ж Гримчак домовився про час і місце передачі останнього траншу хабара в розмірі 480 тисяч доларів і на зустріч поїхав його "помічник" Овдієнко - Головний відділ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Головного управління СБУ в Києві та Київській області спільно з детективами Національного антикорупційного бюро України провів його затримання на місці передачі грошей.

 

 

Адвокат Фелікс Кашарський повідомив, що Гримчака затримали за підозрою в шахрайстві. Нині посадовець перебуває "на Борисоглібській" (ймовірно, в управлінні спеціальних розслідувань Генпрокуратури на вулиці Борисоглібський в Києві). 

 

Пізніше Мінкультури відхрестилося від ситуації з затриманням Гримчака. У відомстві заявили, що з початку року не видають і не узгоджують проєктів будівництва та реконструкції будівель в історично населених місцях.

 

"З 1 січня 2019 року, після набуття чинності змін до законодавства, в період до затвердження в установленому порядку історико-архітектурного опорного плану Мінкультури не має ніяких правових підстав для узгодження будь-якого нового будівництва на території історично населених місць, у тому числі Києва", - йдеться в заяві.

 

"Отже, - наголошено в заяві, - будь-які звинувачення або підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури є безпідставними, надуманими і такими, які не базуються на жодній із норм права".

 

Раніше дружина Юрія Гримчака розповіла про затримання чоловіка та обшуки в їхній оселі.

 

 

"Зараз проходить затримка мого чоловіка Гримчака Юрія Миколайовича генеральною прокуратурою України. У нас в домі проходить обшук", - йдеться в повідомленні.

 

Вона також стверджує, що вперше чує про хабар, який інкримінують її чоловіку. Жінка називає кримінальне провадження політичним замовленням.

 

За словами Юлії Гримчак, другий затриманий – її брат.