Луценко відкрив три справи про держзраду через пропозиції Кучми по Донбасу

18:12, 07.06.2019
Луценко відкрив три справи про держзраду через пропозиції Кучми по Донбасу

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що зареєстрував три кримінальні справи про державну зраду, підготовку до фінансування терористів і підготовку до перешкоджання армії України.
 
Про це Юрій Луценко сказав у відеозверненні, яке оприлюднив у Фейсбуку.
 
"Це фактові справи, але хочу прямо сказати, усім реваншистам і усім капітулянтам, всім, хто попробує гратися з українським законом, отримають гідну відповідь. Закон один для всіх. Перемога буде за нами", - зазначив Луценко.
 
Керівник Генпрокуратури пояснив, що в нього викликало обурення "пропозиція представників України у Мінській контактній групі заборонити вогонь в сторону супротивника".
 
 

"Хочу нагадати, що за весь час антитерористичної операції на сході ми маємо 14 тисяч 377 убитих та поранених військовослужбовців Збройних сил України. Лише за цей рік - 320 убитих та поранених. На кожну таку довідку, на кожний такий випадок всі попередні роки була одна реакція і народу, і керівництва. Глибокий сум, жаль та гордість за наші Збройні сили. Підтримка їх, чим можливо", - каже він.
 
"Останніми днями мені просто не дають спати декілька повідомлень наших представників у Мінську, тепер уже і з владних кабінетів про зовсім іншу реакції до цих подій. Сьогодні я з подивом дізнався, що росіяни втратили якийсь контроль над терористичними угрупованнями в Донецькій та Луганській області. Це не так", - зазначив Луценко.
 
 
"Говорити, що це якісь сепаратисти, які виходять з-під контролю Росії, це неправда", - наголосив Луценко. За його словами, всі керівні посади в ОРДЛО обіймають кадрові офіцери Росії, і про це можуть розповісти в розвідці України.
 
Справа про підготовку фінансування терористів, за словами Луценка, стосується "тих, хто вважає, що можна відновити торговельні відносини із терористичними організаціями".
 
Водночас генпрокурор не назвав жодного прізвища і не уточнив, за якими саме заявами він відкрив справи.
 
При цьому в прес-службі ГПУ не підтверджують і не спростовують, чи пов'язані перелічені Луценком справи із заявами Кучми.
 
Як відомо, президент Володимир Зеленський сьогодні заявив, що артилерійські обстріли військових України свідчать про втрату Росією контролю над найманцями.
 
А представник України у Мінській контактній групі Леонід Кучма запропонував заборонити відповідати на "провокаційні обстріли" окупантів, а також скасувати економічну блокаду окупованих частин Донбасу.
 
Зазначимо, колишній президент Петро Порошенко вважає, що заява Зеленського звучить як запрошення Росії на Донбас.