Нородний фронт заблокував достроковий розпуск Ради

10:24, 17.05.2019
Нородний фронт заблокував достроковий розпуск Ради

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна".

 

Про це він заявив на засіданні парламенту.

 

"Сумна новина. З огляду на заяву глави депутатської фракції політичної партії "Народний фронт" про вихід фракції з коаліції та у зв'язку з цим припинення діяльності коаліції повідомляю, що сьогодні коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді VIII скликання припинила свою діяльність... І варто визнати: це була хороша коаліція. Вітаю, колеги, всіх зі спільною роботою", - оголосив Парубій із трибуни парламенту. 

 

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман після цього заявив, що Верховна Рада і Кабінет міністрів працюватимуть до парламентських виборів, запланованих на кінець жовтня.

 

"Очевидно, що український парламент і український уряд працюватимуть до наступних парламентських виборів. Давайте спільно з новообраним президентом визначимо той порядок денний, який нас об’єднує", – сказав голова уряду.

 

Він закликав депутатів повернутися до зміни виборчої системи і питання депутатської недоторканності.

 

Раніше народний депутат  Максим Бурбак заявив, що у фракції "Народний фронт" оголосили про вихід із парламентської коаліції з 17 травня і формування нової коаліція протягом 30 днів. 

 

За його словами, нові обставини вимагають максимальної консолідації сил. Новий президент, новий парламент, нова коаліція.

 

Він зазначив, що стара коаліція виконала своє завдання і за останні 5 років цей парламент і влада провели більше змін у країні, ніж за попередні роки і наразі треба залучити всі сили державницького формування і новообраного президента для формування успішної країни.

 

"Саме тому ми заявляємо про вихід із діючої коаліції. Припинення її діяльності з 17 травня 2019 року і про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним", - заявив Бурбак.

 

"Відповідно до Конституції, впродовж 30 днів буде формуватися нова коаліція. "Народний фронт" закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди, з новим планом дій. На основі цього плану має об'єднатися нова більшість", - додав він

 

Після виходу НФ з коаліції у парламенту буде один місяць, щоб сформувати нову більшість. Навіть якщо нова коаліція не буде створена, новообраний президент Володимир Зеленський не зможе розпустити парламент достроково, бо це не можна зробити менш ніж за півроку до виборів.

 

Як повідомляла УМ, команда Зеленського опублікувала відео щодо розпуску Верховної Ради і обіцяє, що Зеленський "зверне на нього увагу", якщо відео набере мільйон переглядів.