ЄС через небажання «тиску» не планує санкцій за паспорти Путіна

14:08, 13.05.2019
ЄС через небажання «тиску» не планує санкцій за паспорти Путіна

Глава МЗС Чехії Томаш Петршичек: ЄС знає про рішення Росії, але не планує тиснути на Москву через нього (фото: radio.cz)

Євросоюз не планує запроваджувати нові санкції проти РФ через рішення Російської Федерації роздавати російські паспорти на Донбасі.
 
Про це розповіли журналістам міністри закордонних справ держав-членів ЄС, які зібралися в Брюсселі для відзначення 10-ї річниці Східного партнерства, повідомляє "Європейська правда".
 
Зокрема, про це заявив глава МЗС Чехії Томаш Петршичек - за його словами ЄС знає про рішення Росії, але не планує тиснути на Москву через нього.
 
"Зараз ми більше прихильні до пошуку діалогу, а не до тиску, як це робить сама Російська Федерація", - заявив він.
 
Позицію європейців підтвердив також румунський міністр Теодор Мелешкану. Він запевнив журналістів, що нові санкції проти Росії не потрібні також українцям. "Це створить проблеми самій Україні", - заявив він, але не став уточнювати, у чому він бачить ці проблеми.
 
Необхідно зазначити, що позиція України є іншою, Київ закликав ЄС до посилення тиску на Росії. Частина держав ЄС, яких зазвичай зараховують до числа друзів України в Євросоюзі, виступають за посилення санкцій.
 
Зокрема, про це заявив литовський міністр Лінас Лінкявічюс. "Це (роздача паспортів) - глибоке порушення міжнародного права. Ми домовлялися, що подальше порушення міжнародного права має вести до посилення тиску, тому я вірю, що мають бути нові санкції", - заявив він.
 
"Ми маємо запровадити персональні санкції проти росіян, причетних до цього рішення, а також маємо ухвалити рішення, що ЄС не визнає ці паспорти", - заявив естонський міністр Урмас Рейнсалу.
 
Водночас відомо, що для запровадження санкцій у ЄС потрібен консенсус, який наразі відсутній.
 
Як повідомляла "УМ", жителів ОРДЛО позбавлять пенсій та соцвиплат за паспорт Росії. Водночас оформлений за спрощеною процедурою паспорт громадянина Росії для жителів окупованих територій Донбасу матиме примітку про "обмежені можливості".
 
Як відомо, чинний президент Петро Порошенко звернувся до міжнародних партнерів із закликом посилити санкції проти Росії за роздачу паспортів на окупованому Донбасі.