Путін думає про роздачу паспортів РФ усім українцям

12:25, 27.04.2019
Путін думає про роздачу паспортів РФ усім українцям

(kremlin.ru)

Президент РФ Володимир Путін заявив, що в Москві думають над тим, щоб надавати громадянство Росії у спрощеному порядку не тільки жителям ОРДЛО, але і всім українцям.

 

"Ми взагалі думаємо про те, щоб надавати в спрощеному порядку громадянам України наше громадянство" - заявив він на прес-конференції, передає "Інтерфакс".

 

Крім того, президент РФ назвав "страшилками" твердження про те, що надання паспортів РФ жителям Донбасу дорого обійдеться російському бюджету.

 

"Що стосується обговорення цієї теми: я думаю, що в обговоренні цієї теми, перш за все, особливо з точки зору "страшилок" для російського бюджету, для наших бюджетників, ось ці "страшилки" вкидаються, безумовно, тими людьми або тими політичними силами, які не хочуть, щоб Росія якось підтримувала людей, які проживають на Донбасі", - заявив він.

 

Президент РФ підкреслив, що рішення про громадянство не було спонтанним, і "не приймалося з кондачка".

 

"Ми все прорахували. І кількість можливих претендентів на наші паспорти, і кількість пенсіонерів з цього числа. Це приблизно одна третина з того контингенту, який, як ми вважаємо, може претендувати на наше громадянство", - відзначив Путін.

 

За його словами, витрати у зв'язку з наданням громадянства РФ жителям Донбасу можуть досягти 100 млрд рублів. Але це цифра не за рік, а за кілька наступних років.

 

Крім того, Путін заявив, що  хотів би обговорити з переможцем президентських виборів Володимиром Зеленським питання врегулювання конфлікту на Донбасі.

 

"Якщо у нас колись буде зустріч, почнуться якісь переговори, чого я не виключаю, то ми, перш за все, повинні будемо говорити про те, як закінчити конфлікт на південному сході України. А тут, на мій погляд, є тільки один спосіб - це виконання Мінських угод", - сказав Путін.

 

При цьому він висловив жаль, що ще перед виборами Зеленський заявив, що не збирається підписувати указ про амністію і не згоден надати територіям ОРДЛО особливий статус.

 

"І те, й інше є ключовою частиною змісту Мінських угод. А як можна без виконання Мінських угод вирішувати проблему "ЛНР"-"ДНР"? Я б із задоволенням поставив йому ці питання і подискутував на ці теми", - заявив Путін.

 

Він констатував, що за Зеленського проголосувала велика кількість українських громадян.

 

"На мій погляд, перш за все, люди очікують від майбутнього політичного керівництва України вирішення саме цих питань. Всім набрид цей конфлікт, всі втомилися від нього. І всі чекають від нового політичного керівництва, в тому числі від майбутнього президента, вирішення цих завдань", - вважає президент РФ.

 

"Але якщо вже з порога майбутній президент заявляє про те, що він не збирається виконувати Мінські угоди – а як тоді він збирається вирішувати цю проблему? Я б із задоволенням подискутував з ним на цю тему, хотілося б зрозуміти його позицію", - додав Путін.

 

Також президент Росії пригрозив, що Україна в разі втрати транзиту газу з РФ не зможе організувати і "його віртуальний реверс", при тому, що прямі поставки обійшлися б Києву вдвічі дешевше. 

 

"Адже Україна рази в два отримує дорожче газ, ніж могла б отримувати .... А якщо транзиту не буде? Ви розумієте, що тоді не буде реверсу. Адже реверс - він же віртуальний", - сказав Путін, додавши, що газ Києвом береться по трубі "в звичайному режимі", однак потім "по паперах пишеться, що це реверс". 

 

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта.