Курт Волкер засудив рішення Путіна щодо паспортів: «Донбас - це Україна»

08:53, 25.04.2019
Курт Волкер засудив рішення Путіна щодо паспортів: «Донбас - це Україна»

Курт Волкер (фото: NewsOne)

Рішення Росії спростити процес отримання громадянства для жителів неподкотрольних районів Донбасу підриває спроби імплементації Мінських домовленостей.

 
Про це написав на своїй сторінці в Twitter спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер.
 
"Це рішення Росії щодо видачі паспортів має досить провокативний характер і взято з "окупаційного плану", воно підриває спроби імплементувати Мінські домовленості і повернути Донбас під контроль України", - зазначив Волкер.
 
Дипломат США наголосив, що "Донбас - це Україна, а його жителі, незалежно від того, якою мовою вони говорять, українці".
 
Зауважимо, раніше спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер виступив за прямі переговори Зеленського та Путіна. Натомість радник Зеленського з питань безпеки Іван Апаршин заявив, що прямі переговори Володимира Зеленськогоз президентом Росії Володимиром Путіним щодо питань Донбасу є "програшним варіантом".
 
У Кремлі ж заявили, що Путін буде вибудовувати лінію відносин з Україною з урахуванням заяв і дій нового українського лідера Володимира Зеленського.
 
Як повідомляла "УМ", Путін вирішив поки не вітати Зеленського з перемогою.
 
Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання паспортів Росії жителями окупованих територій Луганської та Донецької областей України.
 
Глава МЗС України Павло Клімкін закликав українців в ОРДЛО не приймати паспорти Росії, а секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Путін паспортами для ОРДЛО створює привід застосувати армію проти України.
 
Чинний президент Петро Порошенко заявив, що незаконна видача паспортів Росії жителям окупованої частини Донбасу ним - це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії там. Він закликав до посилення санкцій проти Росії.
 
У команді переможця виборів Володимира Зеленського заявили, що видачею паспортів Росія в ОРДЛО визнала свою відповідальність як держави-окупанта.