Der Spiegel: Путін збрехав Меркель про збереження транзиту газу через Україну

12:59, 01.03.2019
Der Spiegel: Путін збрехав Меркель про збереження транзиту газу через Україну

(Фото: AFP)

Міністр енергетики Росії Олександр Новак, засумнівався чи варто його країні транспортувати російський газ через газопровід України у майбутньому. За його словами, це надто дорого для Москви.

 

"Транзит через Україну зараз найдорожчий. Власне, він приблизно в 2,5 рази дорожчий, ніж через інші маршрути", - сказав Олександр Новак.

 

Як повідомляє УНІАН, видання Der Spiegel нагадує, що російський автократ Володимир Путін пообіцяв канцлеру Ангелі Меркель зберегти транзит через Україну. І Німеччина використала цю обіцянку для того, щоб відстояти спорудження сумнівного "Північного потоку-2", який буде пролягати через Балтійське море.

 

Київ боїться загроз з боку Москви, не кажучи вже про втрату доходів, які складають близько 2 мільярдів доларів на рік. Новак розкритикував українську ГТС, назвавши її застарілою. За його словами, нова російська "труба" натомість буде збудована "за останніми технологіями".

 

Видання зауважує, що значна частина "Північного потоку-2" вже збудована. Очікується, що система буде готова до кінця 2019 року.

 

Кілька країн ЄС і США виступили проти проекту російського газопроводу, застерігаючи, що він призведе до збільшення залежності Німеччини від Росії. Крім того, суперечка навколо "Північного потоку-2" спричинила напругу у німецько-французьких відносинах.