Британія підготувала удар по 6 олігархах Путіна: «чорний» список

14:45, 08.12.2018
Британія підготувала удар по 6 олігархах Путіна: «чорний» список

Олег Дерипаска, якого тісно пов'язують з силами безпеки Росії (фото: Reuters)

Спецслужби Великобританії збираються посилити тиск на бізнесменів Росії, які пов'язані з Кремлем.
 
Як повідомляє The Daily Telegraph, до "чорного списку" потрапили Роман Абрамович, Ігор Сечин, Алішер Усманов, Олег Дерипаска, Борис і Аркадій Ротенберги.
 
За даними видання, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей схвалила цей список. Тепер його передадуть спецслужбам країн-союзників.
 
"Ці люди були визначені як ті, хто має дуже тісні професійні і фінансові відносини з президентом Путіним. Ми вважаємо, що вони беруть участь в торгах Кремля по цілому ряду напрямів, включаючи використання своїх фінансових можливостей від імені російської держави. Роман Абрамович знаходиться в списку, тому що він , як вважають, є найважливішою фінансовою підтримкою Путіна", - уточнило джерело.
 
Також співрозмовник в британському уряді зазначив, що цим людям збираються обмежити можливість вільно пересуватися і працювати у Великій Британії та інших країнах. Ця кампанія стане відповіддю на отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки.
 
Представники британської розвідки вважають, що Дерипаска є одним з пріоритетів через його передбачуваний зв'язок з силами безпеки Росії.
 
"Пан Дерипаска надає Кремлю фінансову підтримку, і, як вважають, він також тісно пов'язаний з російськими спецслужбами, в тому числі з підрозділом військової розвідки ГРУ, яка здійснила напад з нервовим агентом в Солсбері", - сказало джерело.
 
Нагадаємо, Сергія Скрипаля отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок" у Солсбері в березні 2018 року.