Греція звинуватила Росію у помсті через дзеркальну висилку дипломатів

15:35, 10.08.2018
МЗС Греції назвало висилку грецьких дипломатів Москвою свавільним, необґрунтованим і таким, що має характер помсти кроком.
 
Про це йдеться у заяві МЗС Греції.
 
В заяві йдеться, що Греція як суверенна держава з довгою історією вимагає поваги і рівності відносин з кожною третьою стороною.
 
"Росія на даний момент показує, що, схоже, не може зрозуміти позиції принципів зовнішньої політики Греції. З тих пір, як вона воює разом з Туреччиною в якості партнера по зброї і надає Анкарі ряд засобів безпеки, вона неухильно відходить від позицій, що відповідають рівню дружби і співробітництва, який характеризував відносини між Грецією і Росією протягом 190 років. Це показує, що вона не усвідомлює, що у Греції є свої інтереси і критерії в міжнародній політиці", - заявили в МЗС Греції.
 
У відомстві наголосили, що рішення МЗС Росії не було засновано на таких даних, як дії грецької сторони, заснованих на конкретних доказах незаконної діяльності російських чиновників і громадян у країні. 
 
Навпаки, рішення російської сторони свавільне і мстиве, воно ні на чому не засноване", - йдеться у заяві.
 
"Ми хочемо нагадати нашим російським друзям, що жодна країна в світі не потерпить спроб: а) підкупити урядових чиновників; б) підірвати зовнішню політику і в) втручання у внутрішні справи країни",- заявило МЗС, наголосивши, що Греція вжила заходів, тільки отримавши докази втручання.
 
У відомстві, зазначили, що Греція відповість на свавільні кроки російського МЗС з терпінням і тверезістю.
 
Нагадаємо, у липні Греція вислала двох російських дипломатів, яких звинуватила у наданні коштів протестним групам, що виступають проти угоди про перейменування Македонії. Греція також заблокувала в'їзд в країну іншим російським чиновникам. Афіни звинувачували російських дипломатів також у невдалій спробі підкупу грецьких державних службовців і митрополитів грецької православної ієрархії, і спробах отримати вплив на Афоні. 6 серпня МЗС Росії повідомило про дзеркальну відповідь на висилку російських дипломатів з Афін.