Авакову закидають тиск на Шевченківський райсуд Києва

18:58, 19.02.2018
Авакову закидають тиск на Шевченківський райсуд Києва

Голова ВРП Ігор Бенедисюк від імені суддів висловив обурення заявою міністра МВС Арсена Авакова.

Вища рада правосуддя вважає тиском на суд відмову представників Нацполіції охороняти Шевченківський райсуд столиці після відповідної заяви мінісра МВС Арсена Авакова у понеділок.

 

Відповідне рішення зачитав голова ВРП Ігор Бенедисюк за підсумком екстреного засідання у понеділок.

 

"Поділяючи стурбованість Міністерства внутрішніх справ, Вища рада правосуддя категорично не сприймає  публічні заяви про відмову від виконання державної функції забезпечення охорони судів, розміщені на офіційному сайті міністерства. Підставою для таких заяв стало те, що Шевченківським районним судом було обрано запобіжний захід стосовно учасника інциденту у Солом'янському райсуді міста Києва у вигляді особистої поруки, про що клопотали народні депутати. Вимоги у зв'язку з цим рішенням до Вищої ради правосуддя та апеляційного суду винести певне судове рішення є втручанням і тиском на судову владу", - оголосив Бенедисюк.

 

У рішенні ВРП також йдеться, що незгода із судовим рішенням може бути розглянута відповідно до процесуального законодавства через оскарження у суді вищої інстанції. А питання про належні дії судді вирішуються через подання відповідної скарги до ВРП і процедуру притягнення до дисциплінарної відповідальності.

 

"Зняття охорони із судів, в першу чергу, є загрозою безпеці громадян, які мають право на судовий захист і безпеку яких гарантовано державою", - резюмував голова ВРП.

 

Зазначимо, що ВРП у понеділок зібрала екстрене засідання у зв'язку з надходженням заяви від голови Шевченківського райсуду, у якій він поінформував, що працівники Нацгвардії 19 лютого о 9 год. 10 хв. залишили приміщення суду без пояснень причини.

 

При цьому керівництву суду не було поставлено до відома про зняття охорони, причину такого рішення та протягом якого часу охорона приміщення суду не буде здійснюватися. Наразі приміщення суду залишилося без будь-якої охорони.

 

Голова суду попросив ВРП вжити заходів для забезпечення охорони суду.

 

Як повідомляла «УМ», при цьому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook поінформував, що суддя Шевченківського райсуду відпустив з-під варти чоловіка, який поранив поліцейського під час охорони суду від вторгнення туди радикалів. За словами Авакова, це ганебне рішення зобов'язує його, як міністра, відреагувати.

 

Зокрема, він вимагав від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді, а від прокуратури і апеляційного суду - негайно винести справедливе рішення за фактом нанесення вогнепального поранення поліцейському.

 

Аваков додав, що відповідно до ст.160 закону "Про судоустрій і статус суддів", охороняти суди повинна спеціальна судова охорона, однак створення цієї служби саботується працівниками Державної судової адміністрації, а виділені державним бюджетом кошти незрозуміло як витрачаються.

 

15 лютого під час обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову у подвір'ї Солом'янського райсуду відбулися протистояння між представниками добровольчих батальйонів, націоналістичних організацій і правоохоронців. Під час бійки одному правоохоронцю прострелили ногу.

 

З’ясувалося, що стріляли із нагородної зброї. У пораненні поліцейського підозрюють Олександра Федорченка, ветерана батальйону "Донбас", який під Іловайськом підбив два ворожих танки та два БМП.

 

"Коли його під судом почали бити спецпризначенці, він дістав нагородний пистолет та двічі вистрілив у асфальт. Після цього його скрутили разом з іншими", - написав після бійки народний депутат Єгор Соболєв.