Поет-пісняр Андрій Демиденко написав поему «Гімн Свободи», відео

18:12, 09.11.2022
Поет-пісняр Андрій Демиденко написав поему «Гімн Свободи», відео

Народний артист України Андрій Демиденко. (Фото з відкритих джерел)

Народний артист України, український поет-пісняр Андрій Демиденко написав поему «Гімн Свободи».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють у соцмережах, де також оприлюднено відповідне відео.

 

«Дорогі друзі! Послухайте, прошу, оду любові до Батьківщини поему Андрія Демиденка «Гімн Свободи». Поема народжена пристрасним патріотом ,геніальним  українським народним поетом зовсім нещодавно і вже  встигла  підкорити  Планету.. Ту  Планету, яка з Україною.  Яка за її Перемогу. Яка  оцінила її незламність, нескореність . У віках і сьогодні..», - пише журналістка Лідія Корсун.

 

Разом з відеорядом, в  якому, за підтвердженням автора, лише документальні ілюстрації  історії України та її драматичного сьогодення, разом з вибірковим музикальним супроводом, разом  з  неповторною, унікальною  за  тональністю авторською декламацією цей "Гімн Свободи" через образ Києва звучить, як оркестрова симфонія: 

 

Урочисто. Велично. Заклично. Чуттєво. Надихаюче.  Мобілізуюче. Яку хочеться слухати щораз ,щоб набратись і терпіння , і твердості, і любові до рідного батьківського краю, і віри в нашу Перемогу .І ,головне , щось кожному по силі можливого  і неможливого для неї робити.Зараз .Сьогодні. У дні війни і потім...

 

Ось  як можна діяти на Мистецькому фронті, ось що може справжнє мистецтво, з яким,шановні друзі та друзі друзів, пропоную познайомитись.

 

Публікуємо уривок:

                                     " Я - КИЇВ!

                                       Почуй же,

                                       Плането ,

                                      Розстріляні села

                                      з містами..

                                      Почуйте,як стогнуть

                                      Земля і Зірки!

                                      Вставай- но,

                                      ставай-но, Плането,

                                      Із нами-

                                      Полюють на Людство

                                      рашистські вовки.

                                           Я -КИЇВ!

                                       Я - серце Свободи.

                                       Я з віри  й любові .

                                       Свобода-

                                       моя група крові..."     

                                           *******

 

Сам Андрій Демиденко у зверненні до друзів зазначає:

 

«Дорогі друзі! З нагоди Святої Покрови для всіх вас - прем‘єра унікального історичного кліпу на мою унікальну історичну поему "Гімн Свободи (Я - Київ! Я - серце свободи!)". За кілька тижнів вона потрясла людей вибуховим визнанням. Як зазначали американські ЗМІ (перекладена англійською та італійською мовами), названа поема - це духовний Хамерс, апогей духу свободи і людської нескореності, і не лише український, а й загальноцивілізаційний. Його мають почути серця континентів».

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Демиденко Андрій Петрович — український поет-пісняр, Народний артист України. Автор сотень поезій, редактор-упорядник белетристичної спадщини Михайла Грушевського, заслужений діяч мистецтв України (1994), академік, професор.

 

 

Лауреат Народної премії України імені Тараса Шевченка (2021). Лауреат міжнародних літературних премій "Дрезденська весна" (Німеччина), "Зорі Софії" (Болгарія), імені Григорія Сковороди "Сад божественних пісень" (Україна, 2019), Миколи Гоголя "Тріумф" (Україна, 2020), Франца Кафки (Німеччина-Австрія-Чехія, 2020), Джека Лондона (США, 2021), Франческо Петрарки (Італія, 2021), Антуана де Сент-Екзюпері (Франція, 2022), Йоганна Гете (Німеччина, 2022).

 

Лауреат всеукраїнських літературних премій імені Павла Тичини (2018), Володимира Сосюри (2021), Андрія Малишка, премії "Київська книга року" (2022) та інших.

 

Як повідомляла «УМ», відомий український письменник та поет Сергій Жадан взяв участь у проекті «Поетичний фронт», де прочитав свого вірша «Вони б мали тебе називати сестрою...»